Сеул симулира „изпреварващ удар“ с F-35 и се хвали със „славна победа“ над Пхенян

ВВС на Южна Корея пусна компютърно видео, симулиращо изпреварваща атака срещу северната си съседка, използвайки високотехнологичен арсенал от оръжие, доставено от САЩ.


Пропагандното видео изобразява компютърно генерирани изтребители F-35 и други самолети, нанасящи удари по севернокорейски позиции, ясно маркирани с яркочервени звезди – за да няма никаква загадка за кого е предназначено съобщението.


Публикувано по-рано тази седмица, четириминутното видео започва с американския шпионски дрон Global Hawk, откриващ активности на врага, а в един момент показва севернокорейската платформа Hwasong-14 ICBM, точно преди да бъде взривена в драматична експлозия. Тогава разказвач, който говори на корейски, провъзгласява "славата на победата е обещана при всякакви обстоятелства", според южнокорейската телевизионна мрежа JTBC.


Провокативният клип бе пуснат след последния тест на ракетен двигател в Северна Корея в края на миналата седмица, за който някои спекулираха, че може би е първата стъпка към развитието на балистична ракета с голям обсег. Макар да настоява, че оръжията му се използват само за самозащита, Пхенян непрекъснато усилва подобни изпитания, предвид пропадащите преговори със САЩ за денуклеаризация и крайния срок, определен от Северна Корея за възобновяване на бързите действия по преговорите.


По-рано този месец заместник-министърът на външните работи на Северна Корея Ри Тае Сонг постави топката в полето на Вашингтон, като заяви, че сега „изцяло от САЩ зависи какъв коледен подарък ще изберат", макар че не уточни какви „ подаръци " страната му може да предложи.


Сеул сключи сделка с Вашингтон през 2014 г. за закупуване на няколко десетки изтребители F-35A стелт в размер на 6,8 милиарда долара и в момента е на път да управлява общо 40 от самолета до 2021 г. Друга сделка бе постигната същата година за 30 дронове за наблюдение RQ-4 Global Hawk, също американско производство.


Подобни продажби на оръжие се разглеждат от Пхенян като актове на враждебност, заключение, което редовните американско-южнокорейски военни маневри – винаги репетиращи широкомащабно нахлуване на Север – с нищо не разсейват това убеждение.

Станете почитател на Класа