Тръмп "Договорихме с Китай много голяма сделка по фаза едно "

Съединените щати и Китай постигнаха "много голяма" търговска сделка, обяви президентът Доналд Тръмп. Според споразумението Китай ще увеличи своя внос на американски продукти и това може да сложи край на двегодишната търговска война.

 

Президентът заяви, че съгласно споразумението, Китай ще направи „масови покупки на селскостопански продукти, енергия и промишлени стоки плюс много повече", като по-късно уточни пред репортерите, че прогнозира, че страната ще закупи за над 50 милиарда долара американски селскостопански продукти.

 

"Земеделските стопани ще трябва да излязат и да купят много по-големи трактори, защото Китай ще купува толкова много американски селскостопански стоки ", заяви Тръмп.


Споразумението ще увеличи вноса на Китай от САЩ с 200 милиарда долара за период от две години в сектора на селското стопанство, производството, енергетиката и услугите, според търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър.


Сделката включва и задължителни промени в някои нежелани търговски практики; например американските компании вече няма да бъдат подлагани на натиск да прехвърлят технологиите в Китай. По-ниските мита влизат в сила 30 дни след подписване на сделката.


Въпреки това 25-процентовите налози върху китайските стоки на стойност около 250 милиарда долара ще останат в сила, а планираните 15-процентови мита за 160 милиарда долара китайски потребителски продукти няма да бъдат засегнати от сделката. Някои други съществуващи тарифи за 120 милиарда долара за китайски стоки ще бъдат върнати от 15 на 7,5 процента.


Преговорите за втората фаза на сделката ще започнат незабавно, добави Тръмп.


След като американският лидер обяви успешния резултат, заместник-министрите на финансите и търговията в Китай проведоха пресконференция, за да представят споразумението. Според заместник министъра на търговията Ванг Шууен, Вашингтон и Пекин успяха да постигнат консенсус относно кражбите на интелектуална собственост и фалшивите стоки, две пречки за администрацията на Тръмп по време на търговската война. И въпреки това, той предупреди, че Пекин ще засили защитата на интелектуалната собственост със собствени темпове.


Пекин също ще отмени митата за стоки от САЩ, които трябва да влязат в сила в неделя. Като част от сделката, САЩ и Китай се споразумяха да засилят защитата на своите дружества, които работят на територията на другата страна, заявиха китайски представители.


Азиатските пазари скочиха след това, докато американските акции достигнаха рекордни стойности в петък.

Станете почитател на Класа