Грета Тунберг се извини за свое изказване относно политиците

Световните лидери се опитват да избягат от отговорностите си в борбата с климатичните промени. Ще се погрижим да ги изправим до стената и да ги принудим да си свършат работата и да защитят нашето бъдеще, каза тя.

 Младата климатична активистка Грета Тунберг се извини за свое изказване. Тя заяви, че политиците трябва да бъдат "изправени до стената". Думите й бяха изтълкувани като призив към насилие, пише БТА.

16-годишната шведска ученичка използва израза в реч пред млади активисти в италианския град Торино в петък. По-късно Тунберг заяви, че е превела буквално израза от шведски, а в Швеция изразът означава да поставиш някого натясно с трудни въпроси. Някои десни гласове в социалните медии обаче интерпретираха думите й като призив за насилиие срещу политици.

"Така става, когато импровизираш речи на друг език, но разбира се, аз се извинявам, ако някой е разбрал това погрешно", написа Тунберг в Twitter. Пред младежите в Торино тя заяви, че световните лидери се опитват да избягат от отговорностите си в борбата с климатичните промени.
"Трябва да се погрижим да не успеят да го направят. Ще се погрижим да ги изправим до стената и да ги принудим да си свършат работата и да защитят нашето бъдеще", каза тя.

В туит Тунберг обясни, че тя и младежкото движение, което е вдъхновила, са против всяка форма на насилие. "Това се подразбира от само себе си, но аз все пак ще го кажа", написа тя.

 

 

Станете почитател на Класа