Петролът поевтинява въпреки търговското споразумение*

Цените на петрола спадат в понеделник, но въпреки това остават на най-високите си нива за последните три месеца. Първоначалното ускорение на цените беше отчетено, след като САЩ и Китай се споразумяха за условията на търговската сделка от първа фаза. Според търговците на суровината разбирателството между двете най-големи икономики в света ще симулира търсенето на петрол и ще увеличи търговските потоци, информира CNBC.

Съединените щати и Китай обявиха в петък, че са постигнали частично търговско споразумение, в резултат на което обемът на наложените от САЩ мита ще бъде намален в замяна на увеличение в количеството, закупени американските селскостопански продукти и други стоки от страна на Китай.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 13 цента или 0,20% до ниво от 65,09 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американският лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 59,93 долара за барел, което е понижение от 14 цента или 0,23%.

Споразумението отмени допълнителните мита върху китайски стоки на обща стойност 160 милиарда долара и повиши цените на петрола в петък, но инвеститорите остават предпазливи в понеделник в очакване на подробности за търговската сделка, която тепърва ще бъде подписана официално.

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтайзър заяви, че сделката, която почти ще удвои износа на Щатите за Китай през следващите две години, е „напълно завършена“.

От Комисията за митнически ставки към Държавния съвет на Китай заявиха, че са отменили допълнителните мита за някои стоки от Вашингтон, които трябваше да влязат в сила на 15-и декември в отговор на американските.

Все пак данните за забавящата се икономика на Китай предизвикаха притеснения за ограничаване на суровинното търсене от страна на Поднебесната империя, след като източниците заявиха, че властите ще прогнозират по-ниско ниво на икономически растеж, или около 6% за 2020 г. спрямо прогнозираните 6 – 6,5% през тази година.

От своя страна цената на златото бележи остава почти непроменена на ниво от 1481,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:12 ч.

 

Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Станете почитател на Класа