Русия и Китай предприемат съвместни мерки за осигуряване на мир в Близкия изток

Русия и Китай ще предприемат съвместни мерки за мирно разрешаване на конфликти в Близкия изток, след неотдавнашното убийство на генерал-майор Касем Солеймани, ръководител на силите Кудс в Ислямската революционна гвардия на Иран, който загуби живота си заедно с няколко служители от иракска милиция в резултат на въздушна атака на САЩ в Багдад.


Това беше договорено в събота от руския външен министър, Сергей Лавров и неговият китайски колега Ванг Йи в телефонен разговор, който се концентрира на ескалацията на напрежението в Близкия изток след атаката на Вашингтон, одобрена от американския президент Доналд Тръмп.


Както Москва, така и Пекин потвърдиха неприемливостта на използването на сила в нарушение на Хартата на Организацията на обединените нации и необходимостта всички държави да спазват суверенитета и териториалната цялост на другите държави.


"Министрите изтъкнаха, че това незаконно действие на САЩ сериозно влошава ситуацията в региона", се казва в изявлението на руското министерство.


От Москва подчертаха, че „при тези обстоятелства Русия и Китай се интересуват от намаляване на напрежението и ще предприемат съвместни мерки за създаване на условия за мирно разрешаване на конфликтни ситуации".


Иран ще накаже американците, където и да се намират в обсега на Ислямска република, като отмъщение за убийството на генерал-майор Касем Солеймани, заяви на 3 януари Голамали Абухамзе, генерал на Революционната гвардия на Иран в южната провинция Керман.


"Ормузският проток е жизненоважна точка за Запада и голям брой американски разрушители и военни кораби преминават през протока Ормуз, Оманско море и Персийския залив", каза той, отбелязвайки, че Иран си е запазил правото на отмъщение на Вашингтон за смъртта на Солеймани.


„Около 35 цели на САЩ в региона са в обхвата ни, а Тел Авив - сърцето и животът на Съединените щати - също е на прицел", каза той.

Станете почитател на Класа