Може би пазарите придават твърде голяма важност на търговската сделка

Инвеститорите очакват подробности относно търговската сделка от първа фаза на преговорите между САЩ и Китай, която трябва да бъде подписана по-късно в сряда, но те може би вече са запознати с по-голямата част от договореното и едва ли им предстоят изненади, предполага CNBC.

Анализаторите твърдят, че може да има известна волатилност около публикуването на подробности за търговската сделка. Споразумение, което не притежава необходимата сила да спрете злоупотребите с търговията, потенциално може да се разглежда като отрицателно. Поради тази причина трейдърите бяха обезпокоени, когато от администрацията на Тръмп съобщиха във вторник, че съществуващите мита няма да бъдат отменени до приключването на преговорите по втора фаза на споразумението.

В медийно съобщение беше оповестено, че сделката по втора фаза едва ли ще бъде постигната преди президентските избори в САЩ през ноември, но стратезите твърдят, че това не е изненадващо и за пазарите е просто временна пречка.

Очаква се сделката да спре налагането на всякакви допълнителни мита и да върне обратно ставките от 15% на 7,5% за някои китайски стоки.

Том Блок, политически анализатор в Fundstrat, заяви, че е необичайно да има толкова малко подробности за сделка, която предстои да бъде подписана толкова скоро. "Всичко, което прочетох, и всички, с които разговарях, казаха, че това е просто едно споразумение за запазване на статуквото с някои тайни клаузи. Сега знаем, че една от тях е била САЩ да оттеглят обвиненията си срещу Китай във валутна манипулация“, каза той и добави: "Не мисля, че това е съвпадение."

Блок заяви, че сделката все още може да бъде финализирана, като той очаква тя по-скоро да представлява споразумение за закупуване на американски селскостопански и енергийни продукти от страна на Китай заедно с няколко изречения за защита на интелектуалната собственост.

Според Блок Тръмп си оставя и вратичка за налагане на по-нататъшни мита върху търговията с Европа, но вероятно няма да се възползва от нея точно сега.

„Той иска НАТО да се намеси в Близкия изток и ще му е трупно да го постигне, ако ескалира търговската война", каза Блок.

Питър Буквар, главен инвестиционен директор на Bleakley Advisory Group, каза, че не вижда нищо ново в споразумението.

„Не е изненадващо. Няма план за премахване на митата. При обявяването на сделка беше съобщено за намаляването на част от митата от 15% на 7,5%, въпреки че ставките върху всички съществуващи търгуеми стоки остават“, каза Буквар. „Беше оповестено, че митата няма да отпаднат, докато не се постигне споразумение от втора фаза, а на следващия ден Тръмп каза, че няма да има втора фаза поне до изборите. И сега все още сме засегнати от тези мита, които възпрепятстват глобалните растеж и търговия", добави той.

 

 Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа