Тероризмът струва 34 млрд. долара

Световният тероризъм е отнел по-малко човешки животи през 2018 г., но икономическото и социалното му влияние остава повсеместно, сочи новият Индекс на глобалния тероризъм на Института за икономика и мир, цитиран от CNBC.

“Въпреки че интензивността на тероризма намалява, това не важи за мащаба му“, предупреждава базираният в Австралия институт.

Общият брой на жертвите на тероризъм е намалял за четвърта поредна година през 2018 г. със спад от 15,2% до 15 952 души. Той се е понижил с 53 на сто спрямо върховото му равнище през 2014 г.

Основният двигател за намаляването на жертвите е отслабването на интензивността на конфликта в Близкия изток и военните успехи срещу терористични групи като ИДИЛ и Боко Харам.

Според доклада обаче тероризмът остава повсеместен проблем и голяма глобална заплаха, която е струвала на световната икономика над 34 млрд. долара по консервативни изчисления.

„Това е втората най-лоша година до момента по брой страни, регистрирали най-малко една жертва, и подчертава необходимостта от трайни решителни международни действия за борба с тероризма“, отбелязват авторите на доклада.

„Международната общност е много добра в ограничаването на възможностите на терористичните групи да вредят и да извършват своите атаки, но идеологията, коренните причини и страданията от международния тероризъм продължават да съществуват“, казва Серж Струбантс, директор на IEP за Близкия изток, Северна Африка и Европа.

 

Тероризмът струва 34 млрд. долара на световната икономика

 

„През последните 20 години наблюдавахме, разбира се, действия на западната външна политика и западната намеса оказа въздействие върху нивото на тероризъм в различни региони на света“, допълва той на фона на засиленото напрежение в Близкия изток и въпросите около военното присъствие на САЩ в Ирак и по-широката стратегия на страната в региона.

Афганистан и Ирак – най-кървавите страни в света през 2018 г.

Афганистан е регистрирал най-големия брой жертви и инциденти, свързани с тероризъм, за втора поредна година с над 7 хил. жертви и 1400 терористични инцидента преди две години.

„Афганистан преживява значителна ескалация на насилието заради засилването на бунта на талибаните, повишеното присъствие на „Ислямска държава“ и продължаващата политическа нестабилност“, се казва в доклада.

Ирак, чийто парламент неотдавна гласува за прогонването на американските войски от страната, беше начело на индекса през последните 16 години. През 2018 г. страната е била на второ място.

„Наблюдаваме спад със 70% на броя на убитите хората в резултат на тероризъм в Ирак миналата година, а в Афганистан движението е нагоре“, отбелязва Струбантс.

Броят на жертвите в Ирак е намалял от 4271 през 2017 г. на 1054 през 2018 г., или спад със 75%. Въпреки това над 66 хил. души са загинали при инциденти, свързани с тероризъм, в Ирак от 2001 г. насам.

Граждански безредици в 75 страни в света

Според отделно изследване, публикувано днес, близо една четвърт от страните в света са регистрирали ръст на протестите и безредиците миналата година и се очаква броят им да продължи да расте през 2020 г.

В света има 195 страни, ако се включат Ватикана и Палестинските територии, и новият индекс на гражданските безредици показва, че 47 от тези страни са регистрирали ръст на гражданското неподчинение през 2019 г.

Публикуваните данни от компанията за социално-икономически и политически анализи Verisk Maplecroft, предвижда също, че през 2020 г. броят ще нарасне до 75 страни.

Британската консултантска компания определя Хонконг и Чили като страните с най-голям ръст на безредиците от началото на 2019 г. Не се очаква те да се умиротворят през идните поне две години, показва изследването.

Сред другите страни със силни граждански протести са Нигерия, Ливан и Боливия. Освен тях в категорията „краен риск“ попадат още Етиопия, Индия, Пакистан и Зимбабве.

Судан изпреварва Йемен като най-рисковата страна в света.

Maplecroft съобщава, че компаниите в света ще бъдат подложени на нарастващ натиск да упражняват корпоративна отговорност, особено тези в богати на природни ресурси страни, където минните и енергийните проекти често се нуждаят от високи нива на защита.

„Но компаниите са изложени на значителна опасност от съучастничество, ако използват държавни или частни сили за охрана, които извършват насилие“, отбелязват авторите на доклада.

Според изследването през 2018 г. талибаните са изпреварили ИДИЛ като най-смъртоносната терористична групировка, отговорна за 38% от жертвите в света. Близо 40 хил. души са били убити при инциденти, свързани с тероризъм, в Афганистан от 2001 г. насам.

 

 

Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев

Станете почитател на Класа