Какво е замислил Путин?

«Женмин жибао» дава своята интерпретация на решението на Путин да назначи за министър-председател Михаил Мишустин. Това може да се тълкува като първа стъпка в преразпределението на вътрешната власт в Русия и ще доведе до «засилване на ролята на парламента и отслабване на президентската власт», заяви китайски експерт.

 

 

Експертите смятат, че по-рано Мишустин в никакъв случай не е бил на политическата сцена на Русия, изборът му за министър-председател може да е насочен към създаване на „по-конкурентноспособно“ ръководство на руското правителство.

След встъпването си в длъжност, Мишустин ще се сблъска с много предизвикателства, включително с необходимостта от насърчаване на икономическата трансформация, привличане на чуждестранни инвестиции, стимулиране на икономическия растеж и подобряване на благосъстоянието на населението.

Назначаването на Мишустин за нов ръководител на правителството се свързва не само с икономически причини, но и с предстоящата реформа в системата на властта.

Експертите смятат, че ще настъпят промени в разпределението на правомощията между президента, Думата и правителството. Според Конституцията на Руската федерация, приета през 1993 г., президентът има право да номинира и назначава министър-председател, както и да разпусне правителството. След реформата парламентът ще получи повече правомощия при назначаването на главата на правителството.

Хан Лу, младши сътрудник в Евразийския център на Китайския институт за международни отношения, отбелязва, че смяната на премиера е първата стъпка към преразпределението на вътрешната власт в Русия. След това се очаква началото на процеса на въвеждане на промени в Конституцията, засилване на ролята на парламента и отслабване на президентската власт.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа