Принц Хенри и Меган Маркъл няма да бъдат активни членове на британското кралско семейство

Принц Хенри и съпругата му Меган Маркъл ще се оттеглят от задълженията си в британската монархия тази пролет и вече няма да използват обръщението „ваше кралско височество", съобщава изявление от Бъкингамския дворец. Освен това се уточнява, че двойката вече няма да получава публични средства, след като е постигнато споразумение за оставката им като членове на кралското семейство.


Бъкингамският дворец разкри, че "херцогът и херцогинята на Съсекс са споделили желанието си да платят дела от реалния бюджет, който е бил отреден за реновирането на Frogmore Cottage, който ще остане семейният им дом в Обединеното кралство".


По този начин те ще върнат 2,4 милиона паунда стерлинги (3,1 милиона долара) на данъкоплатците, които са похарчени за реновирането на дома им в близост до замъка Уиндзор.


"Хари, Меган и Арчи винаги ще бъдат много скъпи членове на моето семейство", каза кралица Елизабет, имайки предвид и сина на двойката.


„Признавам предизвикателствата, които са изпитали в резултат на интензивен контрол през последните две години и подкрепям желанието им за по-независим живот", добави тя.


Кралицата добави, че е "особено горда", че Меган е станала член на кралското семейство.


Миналата сряда принц Хенри и съпругата му Меган Маркъл обявиха в официалния си акаунт в Instagram, че планират да се оттеглят като членове на британското кралско семейство, за да „имат нова роля в институцията и да бъдат финансово независими. " По същия начин те изтъкнаха, че решението ще им позволи да се съсредоточат върху отглеждането на сина си и създаването на нова благотворително организация.


Кралицата каза, че кралското семейство подкрепя желанието на Меган и Енрике да „създадат нов живот като младо семейство" и обяви „преходен период, през който херцозите на Съсекс ще прекарват време в Канада и Обединеното кралство".

Станете почитател на Класа