Либийската национална петролна корпорация обяви "извънредно положение", след като Хафтар затвори нефтени пристанища

Националната петролна компания на Либия обяви „извънредно положение", след като износът на нефт от пристанищата в източната част на страната беше блокиран от силите, лоялни на генерала от Либийската национална армия Халифа Хафтар.


Службата за охрана на петролни съоръжения СОПС - милиция, която контролира големите експортни терминали в източна Либия - нареди на местните филиали на Националната нефтена корпорация (NOC) да прекратят всички операции, се казва в съобщението на фирмата.


Този ход прави всеки износ на нефт от Либия невъзможен, предупреди корпорацията, като добави, че това ще доведе до загуби в производството на суров нефт в размер на 800 000 барела на ден, както и до ежедневни финансови загуби, оценени на около 55 милиона долара.


Образувана в хаоса на конфликта в Либия през 2012 г., охраната на петролните съоръжения, която през 2013 г. пое контрола върху терминалите за износ на петрол, многократно смени страна в Либийската гражданска война и за кратко бе както с Либийската национална армия на Хафтар (LNA), така и с подкрепяното от ООН правителство на националното споразумение (GNA), като дори се е стремяла да продава нефт самостоятелно. През юли 2019 г. тя отново постигна съюз с LNA, която досега не е коментирала най-новото развитие на събитията.


Заповедта на СОПС идва по-малко от седмица, след като лидерите на двете основни враждуващи страни се срещнаха в Москва, за да обсъдят примирие между тях. Въпреки че шефът на LNA Хафтар и Файез ал Сарадж, премиерът на GNA, в крайна сметка не успяха да постигнат споразумение, двете страни все още спазват примирието, поне досега.


Затварянето на пристанищата бе наложено само ден преди следващата среща на върха за мир, която се проведе този уикенд в Берлин и се очакваше на нея да присъстват представители на големи световни сили и съперничещите лагери в Либия. Мисията за подкрепа на ООН в Либия изрази своята „дълбока загриженост" за прекъсването на производството на петрол. Представители на ООН предупредиха за „пагубни последици", който подобен ход би имал за икономиката на нацията и за нейния народ и призоваха всички страни да „упражняват максимална сдържаност".

Станете почитател на Класа