Путин: Русия твърдо ще се бори с пренаписването на историята на Втората световна война

„Москва трябва да създаде най-обширната колекция от документи от Втората световна война, отворена за всички хора в света, за да затвори веднъж завинаги мръсните уста на онези, които искат да пренапишат историята заради свои краткосрочни изгоди", заяви руският президент.


„Всеки човек, руски или от друга страна, ще има достъп до архива, включително чрез ресурс на уебсайт, а крайната цел е да се деактивира всяка дезинформация за най-опустошителния конфликт в човешката история", обеща президентът Владимир Путин по време на среща с ветерани от Великата отечествена война, проведена в Санкт Петербург.


„Създаването на центъра няма да остави шанс на желаещите да изопачават истината за войната за собствените си политически нужди", аргументира се той.


„Ще затворим мръсните уста на някои публични личности в чужбина, които ги отварят само за постигане на своите краткосрочни политически цели. Ще ги затворим с надеждни и фундаментални факти."


Очаква се центърът да включва най-голямата и обширна колекция от документи, снимки и видео кадри от ерата на Втората световна война. Президентът за пръв път спомена тази идея по време на годишното си обръщение към държавата по-рано тази седмица, аргументирайки се, че Русия трябва да се бори с „наглите лъжи и опити за изкривяване на историята".


В Санкт Петербург Путин също каза, че Москва трябва да следва примера на Тел Авив, който не позволява никой на Земята да забрави за истинските ужаси на Холокоста.


„Сред жертвите на Холокоста голяма част бяха съветските евреи, а не бива да забравяме и за жертвите на други съветски народи, на руския народ, които защитиха родината си и целия свят от кафявата чума на нацизма. "


Думите на Путин идват сред спор между Москва и Варшава за събитията, довели до Втората световна война. Полша преразглежда историята на опустошителния конфликт от доста време, като се стреми да отклони всякаква отговорност, свързана със събитията през този период, като същевременно се представя като жертва на нацистката и съветска агресия и окупация.


Варшава премахва паметници на съветски войници, загинали при освобождаването на града от окупацията на нацистка Германия, а също инициира резолюция на Европейския парламент през септември, която твърди, че пактът за ненападение между Москва и Берлин от 1939 г. е „проправил пътя за избухването на Втората световна война. "


Този последен ход не допадна на Москва, която го нарече фалшификация на историята. Самият Путин се присъедини към разгорещения дебат между двете нации, когато нарече Йозеф Липски, полски посланик в Берлин от 1934 до 1939 г., „антисемитско прасе".


Руският президент се позова на факта, че посланикът е обещал на Адолф Хитлер, че поляците ще „издигнат за него красив паметник във Варшава", ако изгони всички европейски евреи в Африка. Варшава се обиди на забележката на Путин, въпреки че никой не оспори думите на Липски, които отдавна са известни на обществеността.


Спорът привлече международното внимание, тъй като посланиците на САЩ - и на Германия – единствени от всички страни - взеха страната на Полша по въпроса, твърдейки: „Хитлер и Сталин се сговориха да започнат Втората световна война".


Ревизионистката политика на Полша обаче не се ограничава до спора с Русия. Варшава също търси трилион долара компенсации от Германия за нацистките престъпления, извършени на нейна територия, като отказва да признае каквато и да е отговорност за собствената си роля в престъпленията, извършени срещу полските евреи по време на нацистката окупация - позиция, която поставя Варшава в къкрещ спор с Израел.

Станете почитател на Класа