Брюксел след шпионските обвинения

Брюксел е разтърсен в последните няколко дни от обвинения и страхове след като стана ясно, че се разследва бивш високопоставен дипломат на ЕС по подозрения в шпионаж за Китай.

Новините, че бивш посланик на ЕС е заподозрян в предаване на търговска тайна на китайски шпиони за първи път се появиха в германския всекидневник Der Spiegel на 15 януари, но изданието тогава не назова имена или работодатели. Бе съобщено само, че германските прокурори разследват бивш дипломат и още двама души, които работят за чужди лобистки интереси.

Германската федерална прокуратура потвърди, че разследва трима души, претърсени са имоти в Берлин, Брюксел, Баден-Вюртемберг и Бавария. Външната служба на ЕС заяви, че е готова да сътрудничи на германски или белгийски власти по случая.

Източници, пожелали анонимност, казаха пред EUobserver и Washington Post, че един от заподозрените в шпионаж за Китай е бившият посланик на ЕС Герхард Сабатил.

Той има двойно гражданство - германо-унгарско, и е служил като пратеник на ЕС за Южна Корея, Германия, Исландия и Норвегия, преди да заработи през 2017 г. в Берлин за Eutop - средно голяма лобистка фирма с офиси в Брюксел, Берлин и Мюнхен, където е управляващ директор.

Бил е и ръководител по въпросите на външните служби на ЕС в Братислава и Прага и директор на службите по същите въпроси в Източна Азия и Тихия океан.

Работил е и в отделите за конкуренция, промишленост, бюджети и Западни Балкани на Европейската комисия. Преподавал е в Колежа на Европа - следдипломна институция по европейски изследвания с основен кампус в Брюж. От пресслужбата на академията съобщиха, че Сабатил е преподавал за кратко в отдела за политически изследвания и управление, но вече не е свързан с колежа.

Лобистката фирма на бившия дипломат категорично отрича твърденията срещу него. В офиса на Eutop в Брюксел работят 16 души. Те представляват големи клиенти като British American Tobacco, Deutsche Telekom, General Electric и PricewaterhouseCoopers, а бизнесът е за милиони евро.

Външната служба на ЕС, и Колежът на Европа премахнаха връзки към своите уеб страници на Сабатил в същия ден, в който излязоха новините за опасения от шпионаж.

Какво означава това за европейската институция

Още преди да бъде посочен заподозрян, в столицата на ЕС се заговори за потенциалното въздействие на това разкритие. Очакванията са основно в посока, че новината ще подтикне ЕС да засили слабите протоколи за сигурност и ще подобри правилника си за пенсионираните служители на Европейската комисия, които работят за лобита.

Според служител на ЕС случаят ще подсети мнозина, че „проблемът с китайската намеса трябва да се вземе на сериозно". Свен Джиголд, немски евродепутат от Зелената партия в ЕП, заяви: „Нуждаем се от общи и приложими правила относно „въртящите се врати" в институциите на ЕС. Настоящите правила за персонала са изключително слаби и почти не се прилагат."

„Докато правилата ни позволяват да продаваме контакти и чувствителна информация на китайците, ние наистина имаме проблем. Това сериозно поставя под въпрос европейската външна и индустриална политика. Спешно имаме нужда от по-строги правила за това", каза Даниел Фройнд, също евродепутат от Зелените.

Говорител на външната служба на ЕС каза: "Както всяка дипломатическа служба, ние знаем, че можем да бъдем цел на враждебни разузнавателни служби и предприемаме мерки, за да се защитим". Служителите в столицата на ЕС и в чужбина са инструктирани по въпроси като използването на социални медии. По думите на говорителя персоналът е подходящо инструктиран и чувствителен към риск от чуждестранни шпиони.

Високопоставените служители на ЕС често работят за лобистки фирми в Европа - практика, наричана „въртящи се врати". Според НПО-та това представлява риск за сигурността на информацията в ЕС и за ограничаване на влиянието. В същото време външната служба на ЕС изчислява, че в Белгия има около 250 китайски и 200 руски шпиони, според вътрешна бележка, цитирана от германския вестник Die Welt.

Белгийските разузнавателни служби отговарят за защитата на международните институции там, но по неофициални данни те разполагат с около 30 служители за контраразузнаване, разследващи китайския и руския шпионаж.

Отношенията между ЕС и Китай

Разследването поставя под въпрос отношенията между ЕС и Китай в година, в която европейските дипломати се надяваха да преформулират търговските си отношения, технологиите и политиките в областта на конкуренцията.

ЕС очаква да проведе среща на върха в Пекин в края на март. Германският канцлер Ангела Меркел пък трябва да проведе среща в Лайпциг с европейските лидери и китайския президент Си Дзинпин по-късно тази година. Среща, на която канцлерът се надяваше да циментира наследството си от търговското споразумение, а сега фокусът може бъде изместен към сигурността.

Страховете за шпионаж, пропаганда и кибератаки от Пекин нарастват от години.

В доклад на чешкия мозъчен тръст Sinopsis в края на миналата година се казва, че „влиятелните операции на Китайската комунистическа партия в Европа са огромни и остават до голяма степен подценени". И описва „група за приятелство" на членовете на Европейския парламент, която според мозъчния тръст „ефективно функционира като пълномощник за вътрешна и външна пропаганда на Комунистическата партия на Китай".

В края на 2018 г. Великобритания и САЩ обвиниха китайски държавни хакери за кражба на интелектуална собственост. В миналото ЕС също е предупреждавала за шпионаж от страна на Китай и за търговски тайни във вътрешни документи. Неотдавнашна търговска мисия на белгийски служители, министри и член на белгийското кралско семейство претърпя хакерски атаки в телефони и мрежи.

Телекомуникациите са зона на особено напрегнати европейско-китайски отношения, тъй като ЕС преразглежда политиките си за сигурност на телекомуникационните мрежи, за да намали рисковете, свързани с китайските доставчици Huawei и ZTE.

Новите твърдения за шпионаж представляват предизвикателство за амбициите на китайските компании и фирмите за обществени въпроси, които искат да подобрят сътрудничеството между ЕС и Китай.

Huawei, подобно на други китайски компании, е изправен пред дългогодишни обвинения, че представлява риск за сигурността поради връзките си с китайските власти. Компанията похарчи милиони евро през 2019 г., за да се бори с подобни проблеми.

Специалистите по публични въпроси в Брюксел, участващи в лобирането за китайски фирми, очакват новите твърдения да навредят сериозно на тяхната работа. "Наистина е бъркотия", казва лобист пред Politico, отново помолил за анонимност, поради чувствителността на проблема.

Станете почитател на Класа