Новия лидер на Ислямска държава

Новият лидер на Ислямска държава не е посоченият от терористичната организация Абу Ибрахим ал Хашими ал Кураши, пише АФП.

Източници от разузнаването потвърждават за британския вестник Гардиън, че ИДИЛ са определили Амир Мохамед Абдул Рахман ал Мавли ал Салби са свой нов главатар, а посоченият по-рано Ал Кураши е само един от бойните командири на организацията.

 

 

Ал Салби е сред основателите на Ислямска държава и е ръководил поробването на малцинството на язидите в Ирак.

Според разузнавачите, ИДИЛ са били изненадани от смъртта на дългогодишния им лидер Абу Бакр ал Багдади, което е довело до несигурност в организацията около това кой е новия водач.

Ал Салби бил избран за главатар часове след елиминирането на Ал Багдади, докато Ал Кураши не бил признат от най-старшите членове на ИДИЛ или разузнавателните служби по света.

Амир ал Салби бил един от малкото лидери на ИДИЛ, който не е етнически арабин. Според разузнаването, той е роден в семейство на туркмени, живеещи в Ирак.

 

 

 

Имал диплома по шариата от Университета на Мосул и се издигнал в терористичната организация отчасти поради миналото му на изследовател на исляма.

И Амир ал Салби е бил сред задържаните от американската армия в известния затвор Бука край Басра. Там Ал Салби се запознал с Абу Бакр ал Багдади.

Станете почитател на Класа