СЗО свиква спешна среща за новия смъртоносен коронавирус в Китай

Световната здравна организация ще свика експертната комисия за спешни случаи, която да определи дали новият вирус, помитащ Китай, трябва да бъде обявен за глобална заплаха, след като китайските здравни служители потвърдиха, че смъртоносният патоген е заразен.


Предстоящата среща на СЗО, определена за днес, беше обявена след четвъртата потвърдена смърт от новия коронавирус, който за пръв път избухна в китайския град Ухан, но оттогава се разпространи към Пекин и Шанхай. Понастоящем има известни 217 инфектирани според китайските власти, като 198 от тях са в Ухан, а други четири случая са докладвани в Япония, Южна Корея и Тайланд.


„Неотдавнашното огнище на нова коронавирусна пневмония в Ухан и други места трябва да се приеме сериозно", заяви китайският президент Си Дзинпин по националната телевизия, засягайки публично проблема за първи път.


Въпреки че световният здравен орган все още не е препоръчал ограничения за пътуване или търговия заради вируса, експертният съвет може да предложи подобни мерки, за да ограничи разпространението му. Други здравни власти по света са започнали скрининг на заболяването по летищата, включително в САЩ, Австралия, Индия и редица други азиатски страни.


Чонг Наншан, китайският учен открил подобния коронавирус SARS през 2003 г., заяви пред китайските медии, че най-новият патоген е способен да се разпространява от човек на човек, но заяви, че вирусът все още е в ранен стадий и не очаква да стигне до нивото на епидемията от SARS от 2003 г., при която загинаха близо 800 души.

Станете почитател на Класа