Първата ескадрила изтребители Су-30МКИ бе разположена в Индия, ще наблюдава Индийския океан

Индия е снабдила въздушна база Танджавур на стратегическото си южно крайбрежие с изтребители за въздушно превъзходство Су-30MKИ, като част от непрекъснатите усилия за нарастване на защитните сили на региона на Индийския океан.


В понеделник самолетите бяха официално въведени във военновъздушната станция Танджавур в южния щат Тамил Наду, която ще бъде дом на ескадрила № 222, известна като „Тигрови акули".


На церемонията присъстваха началникът на щаба на отбраната генерал Бипин Рават и началникът на авиацията маршал Ракеш Кумар Сингх Бхадаурия.


Ескадрилата ще има до 6 самолета, като броят им се очаква да нарасне до 18 в бъдеще, според местните медии. Новият самолет е оборудван със свръхзвукови крилати ракети BrahMos, които са разработени съвместно от Индия и Русия и имат обсег от 300 км (186 мили).


Сухой-30 MKИ е разработен на базата на руския Су-30 специално за Индия. Самолетите са високо маневрени, еднакво способни да нанасят удари по наземни цели по време на атака и провеждане на въздушни битки. В Танджавур те ще имат задачата да защитават южните брегове на Индия и да патрулират из морските райони.


Няколко дни преди церемонията маршал Амит Тивари, който ръководи южното въздушно командване, заяви: " Индийските ВВС са готови да разширят обхвата си в обширния регион на Индийския океан. Стратегическият регион има важна роля за регионалния мир, сигурност и просперитет ", каза той.

Станете почитател на Класа