НАТО стоварва 20 000 военни от САЩ в Европа

САЩ прехвърлят въоръжен контингент от 20 000 военнослужещи в Европа. Това ще бъде най-голямото американско военно присъствие в Европа след Студената война.

 

 

Това изявление направи генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг, споделяййки за прословутите военни учения на западния милитаристичен блок „Defender Европа 2020“.

„Сле няколко седмици ще започнем мащабните маневри Defender Europe 2020. Като част от тези учения САЩ ще привлекат 20 000 военнослужещи. Те ще пристигнат в Европа директно от САЩ, което ще бъде най-голямото разполагане на въоръжени сили на САЩ след Студената война. Може да ви хареса или да не ви хареса, но е погрешо да се твърди, че САЩ са напуснали Европа“, каза Столтенберг.

Той допълни, че има хора от двете страни на Атлантическия океан, които поставят под въпрос алианса. В същото време Столтенберг посочи, че има много разногласия между САЩ и Европа, по-специално по въпросите на климата, търговията и иранската ядрена сделка. На този фон Столтенберг призова за «укрепване, а не за отслабване на трансатлантическите връзки».

По-рано германски депутати се противопоставиха на ученията. В Германия маневрите бяха наречени разхищение на пари и откровена антируска провокация. В Саксония поискаха да се попречи на провеждането на ученията на НАТО в региона.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа