Guardian: ООН бие тревога — в света има почти половин милиард частично заето и безработни

Международната организация на труда публикува доклад за разочароващото състояние на световната икономика. Според агенцията на ООН 473 милиона души изобщо не могат да си намерят прилична работа или са безработни. Освен това, според експерти, тази тенденция ще продължи да се влошава в бъдеще, пише The Guardian.

Близо половин милиард души по целия свят изпитват трудности при намирането на адекватно платена работа, което води до нарастваща бедност и неравенство. До това заключение стигнаха експерти в своя доклад от свързаната с ООН Международна организация на труда, съобщава The Guardian.

Според МОТ, 165 милиона от цялото трудоспособно население на планетата и това са 5,7 милиарда души са били трудоустроени, но не са могли да намерят работа с достатъчно платени часове, за да задоволят потребностите си. Други 119 милиона са се отказали от активно търсене на работа или поради липса на достъп до пазара на труда, или поради лични обстоятелства. Тоест, заедно с официално признатите безработни, този проблем засяга 473 милиона души по света, отбелязва изданието.

Агенцията на ООН също така прогнозира през 2020 г. първото от десетилетие насам увеличаване на безработицата в световен мащаб. Отслабването на икономическия растеж ще доведе до увеличаване на броя на безработните с приблизително 2,5 милиона души, което заедно ще възлиза на повече от 190 милиона, обръща внимание The Guardian.

Авторите на доклада подчертават, че липсата на продуктивна, добре платена работа означава, че над 630 милиона работници по света получават по-малко от 3,2 долара на ден. Въпреки постепенната тенденция на намаляване на бедността в световен мащаб, тези хора нямат достатъчно доходи, за да избягат от бедността.

"На милиони обикновени хора е все по-трудно да изградят по-добър живот чрез работа, каза генералният директор на МОТ Гай Райдър. Това е изключително сериозно откритие, което има дълбоки и тревожни последици за социалното сближаване.“

По-рано ООН с обърна с предупреждение, че търговското напрежение може да провокира забавяне на глобалния икономически растеж през тази година. Подобно развитие ще подкопае международните усилия за борба с бедността в страните с ниски доходи и ще отвлече вниманието от задачата за намаляване на въглеродните емисии в света, припомня изданието.

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа