Наркотик, който лекува зависимост

Когато се говори за кратом - ново наркотично растение, историите за него граничат с вълшебството. Растението лекува тежка абстиненция към други наркотици, помага за хронични болки и дори действа ободряващо.

Фейт Дей е сред хората, които си поставят за цел да извадят това растение на светло и да направят от него успешен (и напълно легален) бизнес. Самата тя успява да хване живота си в ръце благодарение на "магическото" растение.

Когато е на 25 години, тя прясно е излезнала на свобода от затвора, където е успяла да се пристрасти към особено опасен вид наркотик. За съжаление не може да си позволи официалните лекарства, които да й помогнат да се справи с абстиненцията.

В опит да избяга от тази си пристрастеност, тя намира много текстове в интернет именно за кратом, като различните статии онлайн твърдят, че употребата му ще й помогне да се отърве от пристрастеността.

Отчаяна, тя използва последните си 140 долара - пари, които иначе би дала за поредната доза - за да си купи унция (30 г) кратом - легално от магазин за канабис.

По собствените й думи, две седмици по-късно, тя е преодоляла пристрастеността си към предишния наркотик и от онзи момент досега не е имала рецидиви.

Затова и тя решава да посвети кариерата си на това да популяризира позитивните страни на кратома. Самата тя не е дилър по улиците, а целта й е това растение да влезе в безопасната, законна "светла икономика".

Според изчисленията на някои учени, има между 10 млн. и 15 млн. потребители на кратом само в САЩ. Те използват наркотика за какво ли не - от облекчаване на хронични болки до заместител на сутрешното кафе.

Веществото не е незаконно, освен в шест щата. То все пак е забранено за военните и полицаите, но ако не попадате в тези ограничения (и живеете в САЩ) спокойно можете да си купите кратом капсули, екстракти и чайове. Поне засега.

Властите не споделят оптимизма на Фейт Дей, особено след като следи от кратом могат да се намерят в организма на десетки хора, починали от свръхдоза наркотици. Сега федералните власти обмислят пълна забрана за растението и производните му продукти.

Те предупреждават потребителите за потенциални ефекти, сравними с опиатите, въпреки че учените оспорват методологията на Администрацията по храните и лекарствата (FDA), довела до такова заключение.

Някои хора като Дей ще ви заявят, че кратом е спасил живота им. Други я питат дали продава "законен хероин".

Магазинът на Дей е един от едва двата бизнеса в цялата страна, залагащи на растението, които са получили лиценз от американското Министерство на земеделието.

Заведението си тя започва в Денвър, а едва впоследствие отваря магазин и в Портланд. Причината е проста - Google Trends. От всички хора в САЩ, жителите на Портланд търсят най-много информация за кратом на глава от населението.

По думите й е безполезно да се изгражда поне към момента профил на потребителите на кратом, тъй като растението се използва от хора, които се опитват да спрат употребата на алкохол и опиати, през такива, които лекуват хронични болки, до такива, които искат да подсилят имунната си, да подобрят зрението си и да изчистят кожата си. Разбира се, има и такива, които го купуват само за забавление.

"Около една трета от клиентелата ни търси безкофеинова алтернатива, с която да изкара деня си. Говоря за майки и домакини от средната класа", обяснява тя.

Идеята за заможни майки, пиещи чай от кратом или за обикновени хора, които го ползват заради умереното, меко опиянение, доста противоречи на отчаяния тон на повечето правителствени доклади за растението.

FDA предупреждават потребителите да избягват кратом, като отбелязват, че той изглежда влияе на "същите опиатни рецептори в мозъка като морфина" и може да носи същите рискове от зависимост. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) са отчели 91 свързани с кратом случаи на свръхдози, и са открили наркотика в организма на 61 души в други случаи на свръхдози.

Администрация за борба с наркотиците (DEA) се опитва да забрани наркотика от 2016 г. насам, засега без особен успех и с доста протести.

"Не мисля, че това някога се е случвало преди", казва Марк Суогър, който изучава терапевтичната употреба на наркотици в медицинския център към университета на Рочестър. "Смятам, че не са правили никакви проучвания колко хора използват това растение и за какво го употребяват, и са били много изненадани от реакцията."

Дей не се изненадва, когато хората се изненадват от кратом. Растението е заобиколено от толкова много дезинформация, че често е трудно да се разграничат фактите от измислиците или всяването на страхове.

Практически единственото нещо, за което всички са единодушни, е че кратом е растение, тропическо вечнозелено дърво, което расте в Малайзия, Тайланд, Индонезия, Мианмар и Папуа Нова Гвинея.

То е сродно с кафееното дърво. В естествените му територии то от векове се използва като билково лекарство, особено сред извършващите физически труд, които са дъвкали листата му за лек стимулиращ ефект. В края на тежък натоварен ден, хората са варили листата на чай, извличайки различни съставки, за които се твърди, че имат успокояващ и облекчаващ болките ефект.

То все още се използва по този начин в югоизточна Азия. Според Даршан Сингх, изследовател в Малайзийски център за изследване на лекарства и наркотици, съвременните потребители на кратом в Малайзия попадат в четири категории: стари хора, практикуващи традиционна медицина; хора, занимаващи се с физически труд; хора, опитващи се да се откажат от опиати; и такива, които използват кратом вместо други незаконни наркотици, понякога смесен със сироп за кашлица.

До този момент в Малайзия не е имало смъртни случаи, свързани с кратом, въпреки дългата му история и широкото му разпространение.

"Смята се, че употребата на кратом е станала по-сериозен проблем в САЩ, отколкото в местния му контекст в югоизточна Азия", казва Сингх.

И действително, от 2005 г. насам, когато растението започва да придобива попуялрност в Европа и САЩ, досега то е станало част от американската модерна култура и продукти, базирани на кратом, се продават дори в Instagram, особено сред трениращите хора.

Причината за това мнозина да смятат, че властите в САЩ преувеличават, е самият начин, по който влияе растението. Опиянението, предизвикано от него, далеч не е толкова силно, че да постига ефекта на други наркотици.

Съставките в кратом изискват много допълнителни изследвания, за да се установи какъв ефект точно имат, но въпреки че някои от тях се свързват със същите химически рецептори като опиатите, те го правят по доста различен начин. Кратом предизвиква реакции в същата част на системата за удоволствие на мозъка, но по начин, който (вероятно хипотетично) е не толкова пристрастяващ.

От своя страна, DEA хвърлят контрааргумент - фактът, че има хора, които умират и в телата им са намерени следи от кратом. Дори и той да не е единствената причина за смъртта, пак е повод да се обърне внимание на нарастващия тренд за употреба на растението и злоупотребата с него.

Най-вероятната причина за смъртните случаи, смята Дей, е не толкова кратом, колкото веществата, използвани за примеси към него. Към масата от растението може да се добавят всевъзможни неща - от картофена скорбяла, мача, брашно до други наркотици, за засилване на опиянението.

Затова и Дей се гордее, че предлага на клиентите си доказателства, че нейните продукти са преминали през изследвания и анализи. Това обаче й е спечелило и много врагове.

Само защото кратом културата клони към масовост, това не означава, че нещата не могат да загрубеят, когато някой застрашава статуквото. "Много публично съм заявявала, че смятам, че кратом трябва да бъде регулиран като марихуаната. И затова съм получавала заплахи за убийство онлайн. Има много екстремни неща в интернет. Опитвам се да не се фокусирам върху това", разказва тя.

Но дори и кратом да е в чистата си форма, опасности се крият и от начина, по който той се продава - мнозина са тези, които ще твърдят, че той може да лекува всевъзможни болести, или да надрусва със силата на морфина. Според Дей трябва да се внимава с подобни твърдения, тъй като за тях няма никакви доказателства и меко казано не отговарят на истината.

Нейната мисия е проста - да разпространява възможно най-много информация по темата и да се бори не за забраната на растението, а за контрола върху това как то се продава - с всички необходими изисквания върху търговците.

Това вече се случва в отделни щати като Аризона, Джорджия и Юта, където са приели Закон за защита на потребителите на кратом.

"Ако беше толкова опасно, колкото твърдят медиите, не мисля, че това щеше да се случва. Никой не гласува закон за защита на потребителите на хероин."

Станете почитател на Класа