Доналд Тръмп разкри детайли от „Сделката на века“ – мирния план за Близкия изток

Новият план предвижда реалното удвояване на палестинските територии, а палестинската столица ще бъде установена в Източен Ерусалим, където ще е и посолството на Америка

Израел е готов да приеме американския план за уреждане на Близкия Изток като основа за по-нататъшни преговори с палестинците. Това обяви във вторник американският президент Доналд Тръмп в Белия дом на съвместна пресконференция с израелския премиер Бенямин Нетаняху, предават TACC и Агенция "Фокус".

"Вчера премиерът Нетаняху ме информира, че е готов да подкрепи моята визия като основа за преки преговори ... с палестинците, което е исторически пробив", каза той.

Стъпка към мира

Във връзка с разкриването на американския план за разрешаване на палестино-израелския конфликт американският президент заяви, че Израел прави голяма крачка към мира. "Днес Израел прави голяма крачка към мира“.

Американският президент припомни, че в понеделник той се срещна в Белия дом както с Нетаняху, така и с политическия му опонент, лидера на центристкия блок „Синьо-Бяло“ Бени Ганц.

"И двамата лидери се присъединиха към мен, за да изразят подкрепата си за тези усилия за постигане на споразумение, доказвайки, че Израел се стреми към мир", добави Тръмп.

Палестински територии

Новият план на САЩ предвижда реалното удвояване на палестинските територии, каза Тръмп. "Според тази карта палестинската територия ще се удвои, а палестинската столица ще бъде създадена в Източен Ерусалим, където Америка гордо ще отвори посолството си", каза той.

В този случай, според американския президент, САЩ ще работят, за да гарантират, че територията на палестинската държава е неразделна.

Изпълнение на плана

САЩ са готови да работят с други държави за изпълнение на плана на САЩ за разрешаване на палестино-израелския конфликт.
"Съединените щати са готови да работят с всички страни. Много други страни са готови и искат да работят с нас. Говорих с много от тях", заяви Тръмп.

 

 

Станете почитател на Класа