САЩ спират всички доставки на оръжие в Ирак, заради опасения за сигурността

Всички американски доставки на оръжия и боеприпаси към иракските сили за сигурност са спрени на фона на нарастващото напрежение заради присъствието на САЩ в Ирак, след убийството с дрон на иранския генерал Касем Солеймани в Багдад.


Спирането включва програмата на ВВС на САЩ за доставяне на части и ракети за иракския флот от изтребители F-16, съобщи информационният портал Inside Defense. Доставките ще започнат отново „когато средата в Ирак бъде достатъчно безопасна", заяви говорителят на USAF Брайън Бракенс в имейл.


През май 2016 г. беше подписан договор за доставка на Ирак на оръжия на стойност 1,8 милиарда долара, включително ракети „въздух-въздух" Сайдуиндър и ракети „Маверик". Последната доставка преди спирането беше извършена на 14 ноември.


Иракските въоръжени сили бяха възстановени с американски оръжия и доктрини след нахлуването и окупацията от 2003 г. на ръководената от САЩ коалиция. Те се оказаха ужасно неадекватни, когато се сблъскаха с терористите на Ислямска държава през 2014 г., но оттогава успяха да освободят по-голямата част от Ирак с хиляди американски военни в качеството на „съветници и помощници".


Продължаващото американско присъствие в Ирак остана под въпрос през последния месец, след удара с дрон на 3 януари, който уби генерал Касем Солеймани, ръководител на силите на Кудс в Иранския ислямски революционен гвардейски корпус. САЩ смятат Кудс за терористична организация, а Солеймани беше ключова фигура в програмата, която подкрепяше шиитските милиции в Ирак и Сирия срещу ИД.


След убийството на Солеймани, иракският парламент прие резолюция, изискваща американските войски да напуснат страната. Вашингтон е отказал.
„Няма планове американските военни да се изтеглят от Ирак", каза помощникът на министъра на отбраната Джонатан Рат Хофман пред репортери, добавяйки, че „консенсусът в Ирак изглежда е, че силите на Съединените щати там са сила за доброто ", въпреки че резолюцията на парламента предполага точно обратното.

Станете почитател на Класа