«Флиртът» на Макрон с Москва

Въпреки че отношенията между Европа и Съединените щати имат пукнатина, това не е причина френският президент Еманюел Макрон да протегне маслиновото клонче на Русия, пише Dagens Nyheter. Според вестника, въпреки факта, че при Тръмп, Съединените щати се държат непредсказуемо спрямо европейските си съюзници, Москва може да влезе в кръга на европейските приятели, само след като промени поведението си.

Отношенията между Европа и Съединените щати се пропукаха - и по време на конференцията по сигурността в Мюнхен беше трудно да не се забележи. Този проблем далеч не е нов; той се прояви силно, когато Доналд Тръмп се премести в Белия дом. Темата на конференцията беше „беззападност“ - игра на думи, която отразява тревогата на Запада за собственото си бъдеще, пише Dagens Nyheter.

По време на конференцията държавният секретар на САЩ Майк Помпео отхвърли оплакванията на европейците, че Вашингтон се самопрославя и се противопоставя сам на международния световен ред, заплашвайки да наложи търговски санкции срещу Европа. Разбира се, според вестника Помпео е прав, че НАТО с американска помощ укрепи своя фланг в балтийските държави и Полша. Въпреки това, той - като шефа му - не разбират, че САЩ се нуждаят от „партньор, а не от ремарке“ в борбата срещу Китай.

Френският президент Еманюел Макрон обаче излезе с нова концепция за европейска независимост. Желанието да спре да бъде само придатък на САЩ е похвално, но голяма част от тезата на френския лидер е тревожна.

Част от проблема е, че Макрон не оценява твърде високо стратегиите, които не са били измислени в Париж. Самият той предложи да разтвори нещо като френски ядрен чадър над Европа, който той ще контролира. Освен това той не е твърде притеснен от това, което другите членове на ЕС смятат кой е прав и кой е виновен за гражданската война в Либия.

В същото време Макрон иска да покани Владимир Путин в европейската общност. Според френския президент санкциите срещу Русия не работят. Явно е готов да прости "инвазията в Крим* и Източна Украйна". Той предложи диалог като алтернатива - обаче не е напълно ясно какво точно ще обсъдят страните в неговите рамки.

Докато Тръмп е на власт, Европа трябва да се съобразявас непредсказуемите САЩ. Въпреки това ЕС едва ли ще може самостоятелно да се превърне в геополитически колос. Що се отнася до Русия, за да влезе в кръга от приятелите, тя първо трябва да промени поведението си.“, заключава Dagens Nyheter.

* Крим влезе в състава на Русия, след като огромното мнозинство от полуострова гласува на референдум на 16 март 2014 г. (бел. ИноТВ).

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа