Пренебрегнаха призивите от Израел

Белгийският град Аалст пренебрегна призивите от Израел да забрани традиционния карнавален парад, на който миналата година имаше пародиен скеч от фигури, изобразяващи ортодоксални евреи, седящи върху чували с пари, предаде ДПА.

 

На началото на фестивала днес не попречи и бушуващият бурен вятър, предаде БТА.

Карнавалът в Аалст неведнъж е критикуван, че позволява на участниците си да демонстрират стереотипизирани образи на евреи, като властите винаги се оправдават със свободата на словото и с аргумента, че това е просто сатира.

Миналата година карнавалът загуби статута си от ЮНЕСКО като културно наследство. От ЮНЕСКО се мотивираха с "рецидивиращите расистки и антисемитски прояви".

 

Преглед на изображението в Twitter

 

Израелският външен министър Израел Кац призова по-рано тази седмица Белгия да забрани този карнавал, който като други подобни масови забавления в района води корените си от средновековните времена и използва карикатурни образи за политическа сатира.

Нито тези критики, нито предупрежденията за ветрове от над 100 км/час обаче не спряха жителите на Аалст, макар че други белгийски градове отмениха или отложиха своите карнавали заради лошото време днес. В медийна статия кметът на града написа, че карнавалът съдържа "специален контекст" и че "хуморът е важен отдушник в едно свободно общество".

Станете почитател на Класа