Нов тип революционен космически двигател

Група американски изследователи обявиха изобретяването на потенциално революционен тип двигател, който би могъл да направи бъдещите космически кораби по-евтини и леки.


„Двигателят с въртяща се детонация" може да даде начало на разработването на по-евтина ракета относно разхода на гориво, по-лека и не толкова сложна за изграждане и отваря пътя за космически пътувания с по-ниски вреди за околната среда. Например, изпращането на космическа совалка на НАСА изисква 1600 тона гориво или около 15 пъти повече от теглото на синия кит, твърдят изследователи от Вашингтонския университет.


Този нов тип двигател, все още в началната фаза на изследване, е без сложни апарати и управляващи дюзи, които генерират и насочват тягата в конвенционалните силови дросели. Вместо това той се базира на ударна вълна, последвана от редица изблици на вторично изгаряне


Проблемът в момента е, че двигателят е твърде непредсказуем, за да се използва в настоящите ракети.


„Съставен е от концентрични цилиндри. Горивото тече в пространството между цилиндрите и след запалването бързото отделяне на топлина образува ударна вълна, силен тласък на газ със значително високо налягане и температура, който се движи по-бързо от скоростта на звука ", заяви водещият автор Джеймс Кох, докторант по аеронавтика и космонавтика в Университета във Вашингтон.


"Проблемът е, че тези детонации имат свой собствен характер. След първоначално се взриви, то просто върви и е много мощно", казва изследователят.


Кох и неговият екип проведоха поредица от експерименти за половин секунда, използвайки високоскоростни камери с 240 000 кадъра в секунда, за да покажат какво се случва при стартиране на този тип двигатели, да направят изчисления и да разберат методите за възпроизвеждане силата и ефективността на детонациите и да премахнат хаотичността на процеса.


Изследователите са разработили математически модел, който те настройват, за да започнат да разработват функционален прототип.

Станете почитател на Класа