Без работната ръка от Източна Европа

Плодовете и зеленчуците ще се изчерпат, ако британски чартърни самолети не докарат селскостопански работници от Източна Европа, пише британският в. "Гардиън".

Спешно има нужда от подобни полети, иначе плодовете и зеленчуците ще останат неприбрани из британските полета - това е било предупреждението, отправено от експерти към британското правителство.

Благотворителната организация Конкордия, един от водещите доставчици на работна ръка, се опитва да докара 10 000 работници, половината от ЕС, а другата половина от Русия, Молдова, Украйна, Беларус, Грузия и Барбадос. Но страни нечленки на ЕС сега са със затворени граници заради коронавируса. А на Обединеното кралство са му нужни 90 000 работници.

При тези спънки в наемането на работна ръка извън ЕС, България е обрисувана от Стефани Моуръл, изпълнителен директор на Конкордия, като "малкия маяк за Обединеното кралство". Проблемът е, че повечето самолети от България сега не летят. Уиз еър е докарал 450 души преди седмица. Така че вариант остават чартърите. Цената на чартър на час обаче е 10 000 лири за самолет с 229 души от София до Лондон, което ще рече 45 000 евро или около 250 евро на човек.

Планът за чартърите се обсъжда активно както от Националния фермерски съюз, така и от Асоциацията на работодателите. Правителството обаче е призовано да внесе яснота по въпроса дали при осигурен чартърен полет, той ще може да излети.

Миналата година 98 процента от берачите на плодове в Обединеното кралство са дошли отвън, по-голямата част от България и Румъния, припомня изданието. Но още преди кризата, породена от епидемията от коронавируса затягането на трудовия пазар, комбинацията от Брекзит и от процъфтяващите вътрешни икономики на Източна Европа, които са станали по-привлекателни за сезонните работници, са довели до спад в броя на берачите идващи в Обединеното кралство, отбелязва изданието.

Станете почитател на Класа