Швеция казва „не“ на карантината?

По-голямата част от Европа налага извънредни ограничения, за да забави разпространението на коронавируса, но Швеция остави своите граждани изненадващо свободни. Дали шведите хвърлят зарове със своето обществено здраве или всички останали прекаляват?


Въпреки че най-близките й съседи, Дания и Норвегия, затварят всичко, освен основните услуги, шведите остават свободни да се социализират в суровата скандинавска зима. Въпреки че университетите и гимназиите са затворени, предучилищните занимални, детските градини, баровете, ресторантите, ски курортите, спортните клубове и фризьорите са останали отворени.


Улиците на Стокхолм и Малмьо са забележимо по-тихи от обикновено, но много по-оживени в сравнение с тези на Копенхаген, Осло, Лондон, Париж и Рим. Стоенето прав в баровете е забранено, но които успеят да се намерят седящо място са свободни да се насладят на вечерта там. Другите предприети стъпки включват забрана за събиране на повече от 50 души, както и призив хората над 70 години се да се самоизолират.


С изключение на Беларус, която дори не спря футболната си лига, ограниченията в Швеция са най-малките. Наблюдателите както в страната, така и извън нея, се замислят дали така те си играят безотговорно със здравето на нацията или пък приемат най-пропорционалния отговор на Запад. Премиерът Стефан Лофвен предупреди, че времената напред ще бъдат трудни „Ние всички като хора трябва да поемем отговорност. Не можем да регулираме и забраняваме всичко. "


Последните цифри в Швеция показват близо 3500 заразени и 105 смъртни случая. Главният епидемиолог Тенгел каза пред The Observer: "Докато развитието на шведската епидемия се запази на това ниво, не виждам голяма причина да предприемате мерки, които може да продължат само много ограничен период от време."


Швеция позволи на предприятията да останат отворени, намалявайки влиянието върху икономиката на страната. Подходът е широко приет от обществеността, която разглежда това като по-разумен ход на действие от драконовските стъпки, предприети в други страни. Това също така поставя страната в по-добра позиция да се издигне обратно до пълен капацитет, след като пандемията отшуми. Правителството на Лофвен изглежда по-малко склонно да бъде гледано да „прави нещо" в сравнение с мнозина на Запад. Шведите не са поискали от държавата да ограничи свободите по същия начин, по който изглежда, че в други страни са го направили.


Само времето ще покаже какъв е най-добрият отговор на епидемията през тази година, но за момента по-хлабавият подход на Швеция е приет от населението. Правителството, което поверява на своите граждани да спазват съветите и съответно да коригират поведението си, без заплаха от полицейска намеса, е нещо, което трябва да бъде аплодирано в свободното общество. Освен всичко, това поддържа по-високо ниво на доверие, преминаващо в другата посока, от обществеността към правителството. На практика неприлагането незабавно на драконовски мерки предотвратява истерията сред обществеността и позволява по-бавна ескалация на мерките, ако бъде необходимо.


Доверието е важен фактор за демокрацията, където правителството управлява със съгласието на народа. Общественото доверие в Швеция е изключително високо, като гражданите вярват, че техните политици действат в обществен интерес. Тяхната склонност към третиране на възрастните като възрастни е ключова доверието да пребъде.


Ако пандемията се окаже не толкова фатална, колкото, например, британските експерти първоначално се страхуват, тогава драконовските мерки, прилагани от други страни, могат направят лечението по-лошо от болестта. Ако обаче се окаже, че е толкова смъртоносна, колкото се прогнозира, но не повече в Швеция, отколкото в други страни, правителството все още не може да бъде обвинено, че не е направило нищо, но все пак страната ще бъде в по-стабилно икономическо състояние. Единствената ситуация, която би оставила шведското правителство наистина отворено за критики, би била, ако смъртността в Швеция надмине подобни страни, но засега изглежда няма индикация, че това ще е така.

Станете почитател на Класа