Дутерте заповядва да стрелят по нарушители на карантината

Президентът на Филипините Родриго Дутерте предупреди, че онези, които нарушават карантината по време на кризата от Ковид-19, могат да бъдат убити. Той нареди на силите за сигурност да стрелят по нарушителите, създаващи проблеми, докато страната се бори с огнището.


Страхотното предупреждение се появи по време на непланирано телевизионно обръщение в сряда вечер, в което Дутерте нареди на полицията и военните да предприемат твърд подход към нарушителите на мерките за блокиране на Лузон - най-големият и най-населен остров в страната. То бе наложено миналия месец, за да се прекрати разпространение на коронавируса.


„Няма да се колебая. Моите заповеди към полицията и военните, са - ако има нарушители, създаващи проблеми или възникне ситуация и животът ви е застрашен, застреляйте ги! ", каза президентът.


Дутерте произнесе обръщението си само часове, след като 21 жители в град Кюзон - повечето от тях работници с ниски доходи и строителни работници, които не могат да работят по време на блокирането - бяха арестувани за протестиране без разрешение. Арестите бяха осъдени от работната група "Солидарност на филипинските работници" (BMP), която разкритикува правителството за натиска към обеднели хора, които искат помощ по време на кризата.


Президентът помоли тези, които се нуждаят от помощ, да бъдат търпеливи, като ги призова да "просто изчайкате доставката, дори ако тя се забави, тя ще пристигне и няма да останете гладни", но предупреди жителите "да не сплашват правителството. Не предизвиквайте правителството. Със сигурност ще загубите."


Филипините потвърдиха над 2300 случая на Covid-19 и 96 смъртни случая. Световната здравна организация обаче отбеляза, че поради ниския брой на тестовете, прилагани там, има вероятност да има по-голям брой инфекции, но заяви, че очаква „скринингът да нарасне значително в следващите дни".

Станете почитател на Класа