Путин предоставя на руското правителство извънредни правомощия за борба с Covid-19

Руският президент Владимир Путин подписа закон, позволяващ на правителството да обяви извънредно положение в цялата страна, ако настоящите усилия не са достатъчни, за да се удържи пандемията от коронавирус.


Ако разпоредбата бъде задействана, правителството ще може директно да контролира всички лекарства и медицински стоки в рамките на специална система за реагиране, както и да въведе по-строги карантинни мерки. То би могло също така временно да замрази всички потенциални случаи на банкрут.
Новото законодателство отделно въвежда и допълнителни мерки в подкрепа на туристическата индустрия на Русия.


По-голямата част от страната вече наложи някаква форма на блокиране. Жителите на Москва, където са регистрирани повече от половината от всички потвърдени случаи на коронавирус, трябва да спазват строг режим на домашна изолация. Подобни правила се прилагат в различна степен в Санкт Петербург и други големи градове.


Хората с диагноза Covid-19, лекувани у дома, може скоро да бъдат помолени да инсталират специално телефонно приложение, което е предназначено да гарантира спазването на карантинните разпоредби, като същевременно облекчава комуникацията им с медиците.


През последните 24 часа 440 души са тествали положително за коронавирус, това е по-малко от предишния ден, през който саоткрити 500 нови случая. Общият брой на заразените в Русия е достигнал 2 777, като 1880 са тези в Москва.

Станете почитател на Класа