Тръмп обяви нови операции срещу наркотиците в западното полукълбо

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон започва "анти-дрога операции в Западното полукълбо, за да защити американския народ от наркокартелите, които целят да експлоатират пандемията от коронавирус".


По време на брифинг в Белия дом с министъра на отбраната Марк Еспър и председателя на Съвместните началник-щабове, Марк Мили, Тръмп заяви, че американският флот ще разположи кораби в Карибите и източния Тихи океан, за да предотврати контрабандата на наркотици.


„В сътрудничество с 22-те страни-партньори, Южното командване на САЩ ще увеличи надзора, прихващането и изземването на наркотици в региона и ще предостави допълнителна подкрепа за предприеманите в момента усилия за ликвидиране с рекордна скорост ", каза президентът.


От своя страна Еспер заяви, че американската операция ще се съсредоточи върху Карибите и Южна Америка, по-специално Венецуела, чието правителство, според шефа на Пентагона, зависи от печалбите, получени от продажбата на наркотици.


Венецуелското правителство определи това ново обвинение на САЩ като "отчаян опит да се отклони вниманието от трагичната хуманитарна криза, която САЩ преживяват, като следствие от нередовното поведение на Тръмп към коронавируса".


Съобщението идва седмица, след като генералният прокурор на САЩ Уилям Бар повдигна официални обвинения за наркотрафик, трафик на оръжие и корупция срещу президента на Венецуела Николос Мадуро. Той е обвинен, че е в сговор с разрушените революционни въоръжени сили на Колумбия (FARC), "за да наводни САЩ с кокаин, за да подкопае здравето и благополучието на нашата нация".


Наред с тези твърдения, Държавният департамент пусна изявление на държавния секретар Майк Помпео, предлагащ награда от 15 милиона долара за информация, водеща до арестуването или преследването на Мадуро.


От своя страна, президентът на Венецуела категорично отхвърли обвиненията, свързващи го с FARC и с дейности, свързани с картела за разпространение на наркотици. Освен това той потвърди, че Венецуела има рекорди в борбата с наркотрафика през последните 15 години, както по време на правителството на покойния Уго Чавес, така и по време на неговата администрация.

Станете почитател на Класа