Защо руското дружелюбие дразни Запада?

Откакто Русия започна да помага на други държави в борбата с коронавируса, западните медии, експерти и политици не спират да търсят под вола теле или корист в мотивите на Русия.Формулата на огромното мнозинство от мнения практически не се различава.


Освен ако някои не са по-агресивни от други, а някои започват със скъперническа благодарност пред голямото „НО“.

Малко хора се опитват да приемат ситуацията „модулно“, тоест без никакви признаци и често отрицателно.
Но каква е причината дори благородните дела да предизвикат толкова възмущение?
Защо възникнаха толкова много спекулации и обвинения? Същността изобщо не е в „злите машинации“ на Кремъл.

Ще анализираме всяка една от претенциите срещу Москва и ще започнем с уводна фраза:
ако Русия помага на Италия, тогава тя …… се опитва да премахне санкциите..

По ирония на съдбата антируските санкции, които САЩ и ЕС въведоха през годините, изиграха наистина важна и, колкото и странно, положителна роля за Русия в настоящата ситуация.

Целта на ограничителните мерки беше икономическата изолация на Руската Федерация. И се оказа, че в разгара на пандемията от коронавирусната инфекция Русия се оказа по-добре подготвена от останалите по отношение на прекратяването на международните отношения.

„Някои държави изглежда са по-добре подготвени от другите. Русия е само една от тях и западните санкции допринесоха за това “, пише в The New York Times.

Ако някой каже, че Русия „подкупва“ други държави с помощта си в опитите за премахване на санкциире, тогава определено не говори честно. В Кремъл не стоят наивници.
Там отлично разбират ситуацията на световната политическа арена, разбират, че американските елити няма да позволят премахването на ограниченията толкова лесно.

От самото начало беше ясно, че противодействието на санкциите не е от полза за Европа.

Веднага след като ЕС започна да говори за премахването на ограниченията, нови „факти“ започнаха да се появяват както по делото с катастрофата на MH17, така и по случая Скрипал.

Разбира се, че премахването на санкциите няма да стане за една нощ.

Те се превърнаха в нещо подобно на инфекция, фактор, с който човек трябва да съжителства и Русия се справя с тази задача…. и се опитва да покаже превъзходството си.

„Такива уж хуманитарни жестове имат геополитическа конотация във време, когато руските медии изобразяват западните правителства като недостатъчно подготвени и откъснати едно от друго“-, казва Мориц Пийпър, служител на германската фондация за наука и политика, в коментар пред DW.

 

 

 

 

Подобни изводи са популярни в западните медии, което е разбираемо.
Но нека да се задълбочим във формулировката.

Ако говорите за геополитическия подтекст, че Русия демонстрира своето превъзходство, тогава вие само потвърждавате това. Освен това не е трудно да се сравнят статистиките за разпространението на коронавирус в Руската Федерация и САЩ, за да се разбере кой е „на кон“.

И в същото време Русия е в непосредствена близост до Китай, докато Щатите са се укрепили на хотелския континент.

Всъщност тук стигаме до въпроса за некомпетентността на западните правителства. И ако говорим за това кой го показва, просто прочетете Ройтерс, Блумбърг, Гардиън или всяка друга европейска или американска медия.

Ще стане ясно кой е основният източник на негативни мнения за елитите там…. и се опитва да раздели Европейския съюз.
Волфганг Ишингер, ръководител на Мюнхенската конференция по сигурността, се оплака, че идеята за отцепване от ЕС набира популярност в Италия.
След като Русия изпрати помощ на Апенинския полуостров, започнаха навсякъде да премахват знамената на Европейския съюз, заменяйки ги с италианския трикольор или дори с руския.

Ние мислим по този начин: приятел в нужда се познава, Благодаря на президента Путин, благодаря на Русия “, каза италианецът Фредерико Кана, който стана популярен благодарение на това видео.

Дори вицепрезидентът на италианската камара на депутатите Фабио Рампели демонстративно махна знамето на ЕС от кабинета си, без да изключва възможността, че знамето може да изчезне завинаги.

Да, картината на европейското единство наистина избледня благодарение на тъжната история с Италия, оставена на произвола на съдбата от нейните собствени съюзници.

Но не руската помощ беше виновна, не руската помощ породи евроскептицизъм.
Това е дело на европейските елити, които се радват на предпочитанията на ЕС в ущърб на другите.

Проблемът с неравенството отдавна е остър в Европа

 Докато някои държави успешно си сътрудничиха с Русия докато е под санкции, други осъждаха това.
Докато някои измисляха нови правила за приемане на мигранти, други страдаха от тях. Гърция, Италия, Испания, като един вид авангард, страдат от години от притока на бежанци.

Но щом някой въведе забрани, той веднага става мишена за обвинения в предателство на европейските идеали.

Пандемията на коронавируса  е само момент на истината.

И ако си представите, че в разгара на миграционната криза Русия би решила да помогне на Италия, като вземе част от бежанците оттам, то и в този случай обвиненията ще паднат на Русия.

Ще обвинят лицемерието и разцеплението на европейското единство, ще напишат, че тази помощ е безполезна или незначителна -, няколко приютени мигранти, какво, чист PR….който се опитва да съсипе НАТО..

Ако в лагера на съюза започнаха да казват, че руската помощ подкопава «трансатлантическото единство», тогава може би проблемът е в самия съюз? Какъв е смисълът, че блокът се разширява експоненциално, приемайки Македония, демонстрирайки доминиране на Балканите, ако една руска хуманитарна акция е в състояние да подкопае цялата тази система?

Обективно казано, съюзът може да защити страните членки от пандемия.
Той би могъл, по същия начин като Русия, да помогне на Италия. Какво попречи на американския C-130 с вирусолози и оборудване да бъде изпратен там?

Няма смисъл да се оправдава бездействието на НАТО, като казва, че това е военен съюз, че целта му е сдържането на Русия. Алиансът доказа неспособността си да отговори на реални трудности, още преди Рим да се обърне към Москва за помощ. Алиансът доказа и не за първи път, че неговата съдба е борбата срещу илюзорните заплахи и редовните реквизиции. Ще се разпадне ли съюзът? — Това е отделен въпрос. Но, ако това се случи, причината е една: организацията съществува сякаш по изкуствена система за поддържане на живота, въпреки че е загубила смисъла си отдавна.

Всички тези опити да се разбере какво е намислил Владимир Путин, като помага на други страни, демонстрират само отчаяното желание да се вкара ненужна информация.

Основният факт е, че Русия предоставя помощ. Но авторите на тази кампания следват собствените си стъпки, като всеки път потвърждават сериозните проблеми на западния свят. Русия и нейната подкрепа към други държави в трудни ситуации нямат нищо общо.

 

Превод:Ася Иванова-Зуан

Станете почитател на Класа