Русия продаде на Великобритания злато

Продажбите на руско злато в чужбина са скочили осем пъти през 2019 г. до 5,7 милиарда долара и почти целият обем е изнесен за Великобритания , според руските митнически данни. Брекзит помогна за увеличаване на износа на ценни метали от Русия.

Миналата година Русия регистрира рекордно увеличение на износа на злато за Великобритания - повече от 12 пъти в стойностно изражение, до 5.33 млрд долара. Това се вижда от данните на Федералната митническа служба на Русия. Това е една трета повече от златото, което Русия е продала на всички страни по света през предходните три години.

За сравнение, през 2018 г. Великобритания е закупила злато от Русия само за 433 милиона долара, през 2017 г. - за 1,1 милиарда долара.

Във физически план износът на злато от Русия за Великобритания през 2019 г. се увеличи 11 пъти, от 10.4 на 113.5 тона.

Почти целият обем на доставки за Великобритания е в златни кюлчета, следва от ФМС. Ако се съсредоточите върху лондонския стандарт (слитък с тегло около 12,5 кг), Русия е доставила на Великобритания миналата година поне 9 хиляди кюлчета.

Доставките за Обединеното кралство представляват 93% от целия руски износ на злато през 2019 г. (общо Русия е изнесла за 5,74 милиарда долара злато в сравнение със 706 милиона долара през 2018 г.). 12 други страни, включително Казахстан и Швейцария, си закупиха само за 409 милиона долара.

Златото се превърна в най-голямото перо на руския износ на стоки за Великобритания - повече от покупките на петрол и нефтопродукти (в размер на около 3,4 милиарда долара). Но освен златото, Русия също увеличи износа на платина (удвоена до 936 милиона долара) и сребро (2,5 пъти, до 100 милиона долара).

Каква е причината

Трудно е да се каже дали това злато остава във Великобритания или е изпратено до други страни за крайно потребление, заяви директорът на Световния съвет за злато (ССЗ) за взаимодействието с членовете на борда и пазарите Джон Мълиган. Но такива значителни притоци, както в случая от Русия, често служат като индикатор за повишено търсене на злато от институционални инвеститори както във Великобритания, така и в чужбина, посочва той. „Лондон е център на глобалната търговия със злато и място, където златните резерви се съхраняват физически, осигурявайки много международни ETF-продукти (борсови фондове), по-специално златни ETF фондове (и не само с включване в Лондон)“, подчертава Мълиган.

В доклада си за 2019 г. ССЗ отбеляза, че фондовете, базирани във Великобритания, купуват злато на стойност 4,1 милиарда долара на фона на опасенията за Брекзит (Великобритания официално напусна Европейския съюз в края на януари 2020 г.). Брекзит вероятно подхранва инвеститорския интерес към златните ETF, търгувани в Лондон, казва Мълиган. Но като цяло мащабът на притока на злато към Обединеното кралство най-вероятно отразява глобалните тенденции в търсенето на този благороден метал и традиционната роля на страната като център за нейната търговия и съхранение, каза той.

Брекзит , разбира се, може да засегне британските инвеститори, но имаше „много други несигурности“, включително търговски войни между САЩ и Китай, заяви Олег Шибанов, професор по финанси във ВШИ. Но за Брекзит все пак стана ясно много по-рано, спомня си той.

Лондон като международен център на златото

Британската митническа статистика потвърждава рязко увеличените доставки на руско злато. За цялата 2019 г. Великобритания го внесе от Русия за 4,14 милиарда лири , или около 5,3 милиарда долара, което почти точно съответства на данните на руските митници. Година по-рано вносът на руско злато беше оценен на едва 318 милиона британски лири, става ясно от базата данни на Данъчната и митническата служба на Великобритания .

Великобритания има още една статистика, основана не на физическото движение на стоки през митническата граница на страната, а на прехвърлянето на собствеността върху стоките на британските граждани. Според тези данни, публикувани от Службата за национална статистика , покупките на руско злато от британските жители през 2019 г. възлизат на не повече от 368 милиона британски лири (това са покупки в категорията „Некласифицирани стоки“, която включва и непарично злато). Такива значителни разминавания с данните на руския митници могат да бъдат обяснени с факта, че металът действително е бил доставен на Обединеното кралство, но е придобит от нерезиденти.

Великобритания се счита за един от най-големите центрове за търговия с физическо злато, откъдето потоците се преразпределят допълнително към крайните потребители, казва Елена Магера, ръководител на отдела за благородни метали на “Совкомбанк”. Купувачите на злато в Лондон могат да бъдат най-различни международни инвеститори. Най-големите страни - вносители на злато за крайно потребление са Китай и Индия.

Доставките рязко се повишиха до края на годината, което може да се дължи на приближаването на Брекзит. Износът на руско злато за Великобритания се увеличи главно поради продажбите през август-декември. И така, ако през юли 2019 г. вносът на този благороден метал от Русия за Великобритания възлиза на 154 милиона британски лири, то през декември обемът на доставките е нараснал до 975,5 милиона британски лири, става ясно от данните на британските митници.

Кой друг купува злато от Русия

Сред другите сравнително големи купувачи на руско злато са Казахстан (миналата година увеличи покупките 28 пъти, до 247 милиона долара), Швейцария (133 милиона долара), Китай (21 милиона долара).

В същото време през 2016-2017 г. (няма по-ранни данни в базата данни на FCS) Швейцария беше лидер по вноса на злато от Русия: например през 2017 г. тя купи руско злато на стойност 1,1 милиарда долара.

Как Централната банка насърчава износа на злато

Основният купувач на злато на вътрешния руски пазар е Централната банка, заяви Сергей Пухов, водещ експерт в Центъра за развитие на ВШИ. Но сега той вече има достатъчно увеличени резерви и търсенето на злато на световния пазар нараства - всичко това допринася за увеличаване на износа, обясни Пухов.

През 2019 г. златните резерви в трезора на Централната банка нараснаха с повече от една четвърт (от 86,9 милиарда долара на 110,4 милиарда долара), което беше нов рекорд, според Централната банка. През 2018 г. ръстът на резервите възлиза на 13%, или 10,3 млрд долара. Но ако в стойностно изражение растежът на златните резерви на Централната банка през 2019 г. беше по-висок от този през 2018 г., тогава при физическите покупки се забави до 5,1 милиона тройунции ( от 8,8 милиона). До средата на миналата година 19% от златните и валутните активи на Централната банка се съхраняват в злато, отчете той през януари.Шибанов приписва рязкото увеличение на износа на злато от Русия на отстъпката, определена от Централната банка за закупуване на благородни метали. Това по-рано бе отбелязано от Ройтерс. Отстъпката е установена през май 2019 г. "с цел привеждане на ценовите условия за продажба на злато в Банката на Русия с условията за нейната продажба за износ" и се увеличава месечно. Сега Банката на Русия купува злато на ценови условия, установени от декември 2019 г. и включва отстъпка от 0,12% при неорганизирана търговия и 0,21% при организирана търговия, съобщи пресслужбата на Централната банка по искане на RBC. В същото време регулаторът не коментира намеренията си по отношение на операции с активи в чуждестранна валута и злато.

Мерките на Банката на Русия наистина се превърнаха в допълнителен фактор, стимулиращ износа на злато от Русия, съгласен е Джон Мълиган от Световния съвет за злато.

Кой изнася злато от Русия

Както обясни шефът на Съюза на производителите на злато на Руската федерация Сергей Кашуба, сега добиващите злато изнасят благородни метали чрез банки, а не самите те, тъй като чакат решение на правителството за възможността да получат генерален лиценз за износ в замяна на текущите еднократни разрешения.

“Полиметал” и “Южуралзолот” сочат, че по-голямата част от произведеното в Русия злато е продадено на банки вътре в Русия.

В края на 2019 г. резервите от благородни метали в трезорите на руските банки достигнаха рекордно високи стойности през последните пет години - над 92 тона златен еквивалент. Но покупките на физическо злато се хеджират от продажбите по форуърдни и фючърсни договори.

“Сбербанк”, заедно с други банки, изнасяха злато миналата година, „поради промяна в политиката за възлагане на обществени поръчки на Банката на Русия“, съобщават те в пресслужбата си. Повечето купувачи са британските банки. „В рамките на дългосрочни договори за продажба на благородни метали от потребители, банките извършват хеджиращи операции, един от елементите на които е износът на метал“, се казва в пресслужбата.

Банка “Откритие” изнесе значителна част от златото, закупено от клиенти през 2019 г., заяви Алексей Зайцев, ръководител на операции със стокови активи и продукти за финансиране. „Износът беше основно за Великобритания, тъй като има банки, където се продаваше метал“, каза той. Според Зайцев "Откритие" използва износ от свое име и за своя сметка, както и съгласно договор за комисионна, при търговията със злато на външния пазар, но в 90% от случаите банката продава сама.

"Совкомбанк" миналата година изнесе златни кюлчета за Швейцария и Великобритания, каза Елена Магера, ръководител на отдела за операции с благородни метали. Според нея банката си сътрудничи с предприятия за добив на злато в Русия и предлага пълен набор от услуги, от финансиране на сезона за добив на злато до продажба на продукти за износ. „Банката действа и като агент, и като независим участник на пазара“, отбеляза Магера.

 

 

Превод: В. Сергеев  Източник: РД онлайн

Станете почитател на Класа