Тръмп обеща „много мощно задържане на американското финансиране на СЗО“

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще задържи финансирането на Световната здравна организация, като потенциално ще остави агенцията без подкрепа от най-големия си донор, докато много от нейните 194 членове са опустошени от коронавируса.


По време на ежедневния си брифинг относно ситуацията с коронавируса във вторник, Тръмп пусна поредното обвинение към СЗО, като се аргументира, че организацията, която той нарече "ориентирана към Китай", е твърде бавна и неефективна в отговора си на пандемията от коронавирус.


"Световната здравна организация получава огромни суми от Съединените щати, ние плащаме най-голямата част от парите им", каза Тръмп, като се аргументира, че по време на кризата с Ковид-19, " организацията е направила всеки изстрел погрешно".


„Можеха да алармират с месеци по-рано ... те трябваше да знаят, и вероятно са знаели. ... Ще задържим парите, харчени за СЗО, ще сложим много мощно задържане."


Когато беше помолен да развие идеята си за спиране на финансирането на организацията, която по всяка вероятност е основният международен орган, борещ се с коронавируса, Тръмп изглежда се отказа само няколко минути по-късно, заявявайки, че администрацията му просто „обсъжда възможността".
„Не казвам, че ще го направя, ще разгледаме крайното финансиране."


Наскоро здравната агенция се превърна в мишена на гнева на американския президент. Туитвайки Тръмп обвини СЗО за противопоставянето им на широките забрани за пътуване в началото на пандемията. Той многократно обвинява агенцията, че е предубедена в полза на Пекин, като същевременно предлага малко доказателства в подкрепа на това твърдение.


САЩ са най-големият финансов принос на СЗО, предоставяйки 57,8 милиона долара досега тази година според организацията. Китай е следващият най-голям донор, който дава 28,7 милиона долара за същия период.


СЗО е изправено пред критика за това, че се влачи едва едва в глобалната здравна криза. Още през февруари неговият директор д-р Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че не е необходимо да се въвежда забрана за пътуване, докато описа разпространението на вируса извън континенталния Китай като „минимално и бавно".
Оттогава обаче ситуацията се промени драстично, като агенцията пое по-активна роля за ограничаване на разпространението на Covid-19.

Станете почитател на Класа