Животът на Асанж в огромна опасност, има смърт от Covid-19 в затвора

Условията в затвора в Белмарш, където е държан Джулиан Асанж, може да са по-лоши, отколкото Лондон е готов да признае, каза главният редактор на WikiLeaks Кристин Храфсън, като добави, че Covid-19 може бързо да обхване съоръжението.


Затворническата среда е „като чаша на Петри" за вируси, обясни Храфсън, особено за такъв силно заразен като коронавируса, който вече е поразил над 1 милион души по света. Затворът с максимална сигурност в Белмарш, където е задържан основателят на WikiLeaks в очакване на екстрадиция в САЩ, току-що съобщи за първата смърт от болестта в затвора. Според Храфсън има и други тревожни признаци.


„Имаме пазачи в затворите, които влизат и излизат. Поне една трета от тях не се показват на работа, или защото имат вируса, или защото са в изолация. "


Тя също така заяви, че е сигурна, че броят на затворниците, които са заразени с Covid-19 в Белмарш, е „безспорно по-голям от съобщения, тъй като органите на затворите просто не са провеждали достатъчно тестове, за да знаят какво точно се случва". Ситуацията е особено тревожна за Асандж, който беше в доста лошо здравословно състояние дори преди избухването на смъртоносната болест, добави Храфсън.


„Асанж е в много лоша форма. Той е много уязвим индивид, особено към вирус като Covid-19. Той има белодробно заболяване и е в голям риск, дори ако живее нормално в обществото. Той е в ситуация, когато животът му е в опасност всеки ден и всеки час."


Главният редактор на Wikileaks заяви, че британските власти направо пренебрегват задълженията си, оставяйки Асандж - както и други затворници - зад решетките, предвид настоящите обстоятелства.


Основателят на Wikileaks не е в състояние да участва в никакви съдебни заседания сега, тъй като трябва да бъде преведен през заразения затвор всеки път, когато трябва да направи това, дори и само чрез видеовръзка. Адвокатите на Асанж в този момент също са загубили всички контакти със своя клиент за около три седмици, тъй като те не могат да го посетят в затвора и не могат да говорят с него и чрез видео чат, каза главният редактор на Wikileaks.


Асанж вече е прекарал почти година зад решетките, след като Еквадор оттегли убежището му и позволи на британските власти да го извлекат от посолството му в Лондон и да го арестуват.

Станете почитател на Класа