Рецептата на Нова Зеландия: Как се постига решителен успех срещу коронавируса

Този четвъртък, 21 май, Нова Зеландия осъмна с добрата новина, че няма нови случаи на заразени с COVID-19. Това е четвърти пореден ден, в който нови случаи не са регистрирани и седмица след като правителството на Джасинда Ардърн обяви облекчаване на мерките в страната.

27% от всички случаи вече са се възстановили от вируса, а само 30 случаи са все още активни, според новозеландския информационен сайт NewsHub. Според Wordometers.info общият брой заразените за целия период е бил 1500, от които само 21 души са починали.

"Много обещаващо. Чувствам се окуражен, както и всички трябва да се чувстват. Това означава, че сме в добра позиция да дадем съвет на кабинета в понеделник относно възможността за увеличаване на броя на групите", заяви генералният директор на Новозеландската здравна служба д-р Ашли Блумфийлд. След добрите новини от последните дни според него може да се говори за разшириряване на позволената бройка за събиране на хора, която сега е 10 души.

"Мисля, че това е наистина добър резултат. Все повече сме уверени, че сме прекъснали тази верига на предаване тук. Това е добрият резултат, на който се надявахме при най-строгоро блокиране", казва още Блумфийлд.

Сега фокусът е първо предпазливо отваряне на границата с Австралия и едва по-късно за други страни.

В момента в страната работят барове, клубове и кръчми, като се ограничава взаимодействието между персонала и клиентите и между отделните групи посетители.

Те не могат да се събират на бара, а са обслужвани от персонала. Едно от най-големите огнища в страната беше разпространено именно по време на събиране за Деня на Свети Патрик в пъб в Матамата.

Работят магазини, отвориха врати и училищата, хората се връщат по работните си места и в обществените сгради. Достъпни са плажове, паркове и дори "разумни" прегръдки между членове на семейството, както се пошегува директорът на здравната служба.

Тестването е фокусирано върху проявилите симптоми и тези, за които се счита, че с по-висок риск от заразяване. Тестват се с приоритет и работещите на границата и в здравеопазването, а здравните власти искат да са сигурни, че "не пропускат нито един случай".

Седем седмици, след като премиерът Джасинда Ардерн наложи строги ограничения за ограничаване на коронавируса, нацията се връща към новото нормално.

И макар сега дебатите около това не бяха ли тези мерки твърде строги, да започват отново в политиката на страната, резултатите са на лице. А в международен план Нова Зеландия се посочва като пример за успех в борбата с COVID-19.

Докато другите страни работеха по "изравняване на кривата", Нова Зеландия обяви амбициозно, че планира напълно да заличи COVID-19. Смелият план на Нова Зеландия привлече възхищението на света.

"Имаме възможност да направим нещо, което никоя друга страна не е постигнала - елиминиране на вируса", ​​заяви на 16 април Джасинда Ардерн.

За да се постигне това обаче Нова Зеландия предприе едни от най-суровите и стриктни мерки в международен план. Те бяха въведени още на 23 март, когато в страната имаше около 100 регистрирани случая, нито един от които завършил със смърт.

Гражданите трябваше да стоят у дома, освен ако не е абсолютно необходимо да излизат. На хората бе позволено да спортуват в собствените си квартали, разходките по плажовете бяха забранени. Границите бяха затворени, с изключение на новозеландски граждани и постоянно пребиващаи чужденци, като при завръщане в страната те трябваше да бъдат поставени под карантина за 14 дни.

Междувременно почти всички фирми бяха затворени. Останаха да работят само предприятията, които са абсолютно необходими за осигуряването на житейските нужди, като супермаркети, аптеки, важни заводи и т.н.

Паралелно с това вървеше и широкомащабно тестване на всички лица, които са били в контакт със заразените. Нова Зеландия е сред първенците по брой тествани хора на глава от населението.

Страната е администрирала над 100 000 тестове за коронавирус - по 2190 на всеки 100 000 души. За сравнение, в Южна Корея, която имаше много по-голямо огнище и направи тестовете широко достъпни чрез иновативни подходи, съотношението е 1140 на 100 000 души. САЩ са тествали 1420 души на 100 000, по данни на The COVID Tracking Project.

Но само тези строги мерки не биха свършили такава работа без комуникацията на правителството. Макар някои да обвиняват премиера Ардерн в "авторитарност" по време на кризата, тя се постара по всякакъв начин чрез изказванията си да внушава надежда и да създава усещане за общност и единство пред лицето на кризата.

Интересен подход в случая е начина, по който се представят новините за починалите от коронавируса - докато масово те са част от общата статистика, в комуникацията на правителстовто и на медиите на всеки смъртен случай се обръща индивидуално внимание и се "оплаква поотделно".

В случая Ардерн можеше да разчита и на сериозната си популярност и високия рейтинг на доверие, които има натрупани от реакцията си след терористичната атака в Крайстчърч през 2019 г. Именно затова и по-голямата част от населението на страната предпочете да се довери на премиера.

Гражданите на Нова Зеландия имат високо ниво на доверие в своето правителство - според едно проучване 88% от тях се доверяват на правителството си, че взима правилни решения относно COVID-19.

Според Сюз Уилсън, старши преподавател по Развитие на изпълнителната власт в Университета Маси в Окланд 39-годишният премиер предприе ранни и решителни действия въз основа на съветите на здравните служители.

"Тя общува с обществеността по ясен и последователен начин, понякога доставя своите съобщения чрез ангажиране на Facebook Live сесии от дома и в небрежно облекло, успокоявайки страната заради предстоящи строги мерки за блокиране. Говори спокойно, макар да не се стреми да омаловажи опасностите, които пандемията представлява за живота и поминъка", коментира Уилсън.

Ардърн и нейната администрация призоваха гражданите на Нова Зеландия да се "обединят срещу заразата, а лидерът многократно нарича жителите "нашия пет милионен екип".

На сериозна популярност се радва и директорът на здравната служба на Нова Зеландия, който всеки следобед съобщаваше от екрана актуална информация за COVID-19. Специална петиция, събрала хиляди подписи, иска той да бъде обявен за новозеландец на годината. В негова чест бяха бродирани кърпи за ръце, той стана вдъхновение и за рап парчета, в едно от които е наречен "новозеландската кукла Кен". В парчето дори се отправя призив за удостояването му с рицарско звание.

И все пак, извън строгите мерки и високото доверие във властите, за ниския брой на заразени безспорна роля играе и географският фактор.

Нова Зеландия е и сравнително изолирана. Намира се на 4000 км източно от Австралия и най-близкият й съсед е малката островна верига на Нова Каледония, на 2000 км на север. Това означава и по-малко пътници от Китай и други заразени райони в ранния етап от заразата и повече време за реакция и наблюдение върху света.

Междувременно самото население не живее с особена гъстота. В Окланд, най-големият град на страната, живеят малко над 1,6 милиона души, а извън големите градове населението е доста разпокъсано.

Затова и според много експерти този успех ще бъде трудно да се повтори другаде, особено на места като САЩ.

"Нова Зеландия регистрира първите си случаи на 28 февруари, когато в САЩ заразата беше вече бе разпространена, а хиляди все още вероятно не са били установени", казва Томас Дж. Болики, директор на световната здравна програма в Съвета по външни отношения пред сп. Time.

Самият факт, че Нова Зеландия е островна държава, също така ѝ позволява много по-строг контрол върху това кой може да влиза на нейна територия. Така тя може да поддържа тази политика на строг контрол, без това да ѝ излиза толкова скъпо, колкото на някоя континентална държава например.

Но сега е време за равносметка на щетите, потъналите предприятия, загубените работни места. Настъпващата икономическа криза няма да пощади новозеландците, макар и да става дума за богата страна.

Според някои икономически експерти цената на стратегията на Нова Зеландия е изключително висока и тепърва ще се усеща.

Услугите, свързани с туризма и образованието - и двете значителни двигатели на икономиката на страната, са силно засегнати. Туристическата индустрия, в която работи един на всеки осем новозеландци, носи 21% от чуждестранната валута. Почти 6% от брутния вътрешен продукт се генерира директно от туризма, а други 4% от БВП идват от индустрии, подпомагащи туризма. Междувременно обучението на чуждестранни студенти допринася за около 3 милиарда долара за икономиката на страната през 2017 г.

Ако границите останат затворени за продължителен период от 12 до 18 месеца, както се говореше по-рано, икономиката ще бъде коренно различна.

Според Брад Олсън, старши икономист в новозеландската фирма за икономическо консултиране Infometrics икономиката може да оцелее без международен туризъм, "но не такава, каквато я познаваме".

И все пак, макар и тежки за икономиката, мерките очевидно са успели в справянето с вируса и сега тя ще бъде възстановявана със спокойствието, че здравето на хората е запазено.

Станете почитател на Класа