Никак не е лошо да бъдеш интроверт

Всеки поне веднъж в живота си е общувал с интроверт - онези по-тихи хора, които за разлика от екстровертите не обичат шумните компании и не изпитват крещяща нужда да са винаги в центъра на събитията.

В това няма нищо лошо, разбира се, въпреки че дълго време вървеше схващането, че това е някакво лошо човешко качество, което задължително трябва да се промени.

Всъщност "интровертен" не значи "асоциален". Много от тези хора са забавни, вписват се добре в общуването и са чудесна компания. Истината е, че те просто обичат да се усамотяват, защото се чувстват комфортно със себе си. Дори присъствието им в големи компании често приключва с усещане за умора и нужда от няколкочасово възстановяване след това.

Понятията "интроверт" и "екстроверт" са популяризирани от швейцарския психоаналитик Карл Густав Юнг като се оказва, че между 30 и 50% от хората на Земята предпочитат повече собствената си компания пред шумните излизания.

Интровертността е заложена генетично. При бебетата тя може да се установи само пет месеца след раждането, така че това е абсолютно нормална част от характера и ако спадаме към тази група хора, просто трябва да се приемем.

Като всички други, интровертите притежават толкова ценни качества, с които любителите на внимание трудно биха се похвалили. А и някои от най-великите умове са били точно от този тип - Алберт Айнщайн, Исак Нютон и Чарлз Дарвин.

Да бъде спечелено доверието на такъв човек не е много лесно, но ако това стане, то със сигурност той ще е един от най-близките хора в живота ви.

За разлика от екстровертите, които често остават разочаровани от бързите си приятелства, интровертите имат умението да създават по-дълбока връзка. Разговорите с тях обикновено не са просто колкото да минава времето, а предразполагащи към откровеност. Емпатични са и някак вдъхват усещането, че може да им се има доверие. 

Въпреки че обикновено броят на приятелите им не е голям, те могат да бъдат сигурни, че са заобиколени от наистина верни такива (тъй като имат умението да използват интуицията си, която рядко ги води в грешна посока).

Интровертите са много креативни, а с идеите и осъществяването им някои от тях изглеждат все едно са изпреварили времето си. Сигурно ще се изненадате, но Илон Мъск, Бил Гейтс и Марк Зукърбърг сами се определят като такива.

По-затворените хора са способни да мислят на по-дълбоко ниво, изненадвайки околните с интелигентни предложения, за които другите трудно биха се сетили. Тази креативност им се отплаща независимо дали става въпрос за сферата на изкуствата или бизнеса. Със сигурност всяка една развиваща се компания ще се радва да има поне един такъв човек в екипа си.

Друга добра черта на интровертите е, че са по-устойчиви психически. Например, да приемем една ситуация като сегашната - пандемия, забрани и препоръчително стоене вкъщи. Ако някой екстроверт чете всичко това накуп, почти сигурно е, че ръцете му ще започнат да се потят. За по-тихите хора пък тази ситуация е добре дошла или поне доста по-поносима, отколкото за хората на другия полюс. Те вероятно няма да се паникьосат, а самотното прибиваване у дома ще е добре дошло.

Но какво е важно да знаем, когато общуваме с интроверт?

Даването на време и пространство при разговор е особено ценно при общуването с този тип хора. Тъй като те обичат да премислят добре събитията и думите си, притискането и рязкото сменяне на темата само ще ги отдалечи и върне отново в мълчаливата им зона на комфорт. Щом спре да говори просто трябва да му се даде малко време.

Ако работите или имате близки отношения с интроверт, може да се опитате да бъдете посредник между него и останалите. Говоренето пред много хора го ужасява, така че по този начин ще му помогнете да спести малко напрежение. 

За този по-затворен тип личности, тишината не е проблем. В нея просто се чувстват комфортно и удобно. Не се опитвайте да промените това, защото ще ги накарате още повече да се затворят в себе си. 

Спокойното общуване, без висока интонация на гласа и прекалено жестикулиране, кара интровертите да бъдат спокойни и да участват активно в разговора. Когато се случи обратното, е твърде вероятно да се оттеглят.

Въпреки че в момента живеем в свят, където активността непрекъснато се стимулира и върви схващането, че дори дневната меланхолия е нещо ненормално, то е ценно да приемаме цялата палитра от човешки характери. 

Във всеки един има нещо ценно и ако някой обича да си стои повече вкъщи - добре, щом това го кара да се чувства по-щастлив от шумната компания в някой бар.

Интровертите крият вътрешна сила готови да споделят с всеки, който има търпението да ги разбира. Така че, ако се определяте като такъв, кой знае - вие може вие да сте следващия Айнщайн или Илон Мъск например.

Станете почитател на Класа