Преди 10 години плати за пици 10 000 биткойна, равни днес на 91 милиона долара

Тази седмица се честват 10 години от първата покупка, платена с биткойни. На 18 май 2010 г. американският програмист, роден в Унгария, Ласло Ханиец, предложи за две големи пици 10 000 биткойна, около 41 долара по това време, които днес се равняват на повече от 91 милиона долара!


"Ще платя 10 000 биткойни за няколко пици. Може би две от големите, така ще имам нещо останало за следващия ден", написа мъжът във форума на Bitcointalk и добави: "Това, което търся, е да ми дадат храна в замяна на биткойни, за да не си я приготвям сам, или да поръчвам закуска в хотел."


Няколко дни по-късно Ханиец съобщи, че „успешно е изтъргувал криптовалутата за храна", след като потребител от форума, чието истинско име е Джереми Стърдивант, му изпратил две големи пици от Папа Джон. За отбелязване на транзакцията на 22 май се чества Денят на биткойн пицата.


Програмистът заяви, че се опитвал да използва криптовалутата в ежедневието. "Купих много неща през годините с него. Играя си със софтуера на биткоин и подобни неща, но се опитвам да го запазя като хоби", каза той пред Cointelegraph в интервю през 2018 г. "Но всъщност не съм използвал биткойни много в разплащанията лице в лице. Правих го главно онлайн", каза той.


Биткойн е дигитална валута, която позволява да се извършват плащания през Интернет в рамките на децентрализирана партньорска мрежа, или мрежа с равностойни връзки. Само алгоритъм и консенсус сред потребителите управляват транзакциите. Няма орган или посредник, който да контролира или може да ги анулира.


Очевидно светлото бъдеще принадлежи единствено на финансовите ясновидци.

Станете почитател на Класа