Китай понижи юана до най-ниска стойност след финансовата криза през 2008 г.

Китайската народна банка понижи официалната средна точка на юана до най-ниската й стойност от 28 февруари 2008 г., съобщава Reuters.


Банката постави средната точка на 7,1209 юана за долар преди отварянето на пазара, тоест с 270 пункта (или 0,38%) по-слаба от предишната корекция от 7.0939.


Новината идва на фона на протести в Хонконг срещу плана на Пекин за пряко прилагане на законите за национална сигурност на тази територия.


Законопроектът, въведен в деня на откриване на националната законодателна сесия на Китай в петък, има за цел да предотврати, арестува и санкционира актове в Хонконг, които заплашват националната сигурност и обхваща сецесионни и подривни дейности, а също и чуждестранна намеса и тероризъм.


Документът също така подчертава отговорността на лидера в Хонконг за защита на националната сигурност чрез стартиране на програми за образование и насърчаване в това отношение, забранява действия, които застрашават националната сигурност и изисква редовен отчет пред централното правителство, съобщава South China Morning. Post.

Станете почитател на Класа