За руския порив да се пренапише историята

Според една популярна шега най-сигурният начин да изкараш извън нерви един българин, ей така от нищото, е да го попиташ в страната им още ли пишат с руската азбука. Работи доказано, а в зависимост от мястото и хората, даже и до бой може да се стигне.

Да, кирилицата е основен момент в националната гордост на българите повече от почти всичко друго. И ако някой да тръгне да си прави волни излияния по тази тема, това няма да се приеме особено добре.

Така че когато се разбра за това "словенски братя" от устата на руския патрирах, беше нормално да очакваме и някаква официална реакция от страна на Външно министерство. Оттам обаче го обърнаха на шеговитост и казват, че нямало да се поддадат на провокации, независимо дали са случайни или нарочни.

Подмината беше и изложбата на Руския културно-информационен център, според която Св. Св. Кирил и Методий са почетени като "реформатори на славянската азбука, създатели на църковно-славянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия".

От години насам Русия малко по малко се опитва да омаловажи българския принос за създаването на кирилицата. И тези два примера далеч не са единствените за това. Все пак все още помним как преди няколко години Владимир Путин дори се опита да сипе малко масло в огъня на българо-мекдонските отношения, заявявайки че азбуката е дошла от македонските земи.

Пропуска се фактът, че българската държава и княз Борис играят огромна роля за създаването на кирилицата от учениците на Кирил и Методий и налагането ѝ на практика. България всъщност спасява проекта на светите братя, а Климент Охридски създава опростения глаголически шрифт, който по-късно ще стане известен като кирилица.

Оттам насетне български литургични книги са тези, от които другите държави възприемат този "славянски език". Включително и Русия. И руските историци и езиковеди не е като да не знаят това.

Въпросът обаче е, че опираме, както обикновено, до политиката.

В Кремъл продължава да битува вярването, че България трябва да е вечно благодарна на Русия за Освобождението - и от турска власт, и от това, което там наричат фашистка власт.

И има твърда вяра, че тази благодарност трябва да се изразява по един начин - превръщането на София в сателит на Москва - така, както е било през времето на комунизма. Каквото кажат от Кремъл, това да се случва и из цяла България, независимо от специфика на културата, на политическата реалност и т.н.

Това чисто колониалистко и империалистическо отношение на Москва се запазва и до днес. Така че когато държави като България тръгнат да се отклоняват от "правия път", начертан ясно от "Големия брат Иван", започват и такива номера на дребно.

Изкривяването на историята не е нещо ново за Русия - нито в миналото, нито сега. От години Кремъл се опитва да пренапише историята около Втората световна война, като твърди, че едва ли не самосиндикално е изнесла всички боеве, освобождавайки еднолично Европа от нацизма.

А който не се съгласява с лансираните тези, започва да се превръща във враг или малко по малко изчезва от руския прочит на събитията. Както става с България.

Страната ни е член на ЕС от вече 13 години и член на НАТО от 16 години. Нещо повече - при всичките хибридни атаки и при цялото руско влияние у нас, България продължава да избира Запада като посока за развитие. Това няма как да не дразни руснаците.

Така че не се изненадвайте, ако след 4-5 години започнат да намират исторически извори, според които светите братя всъщност са били руснаци, отседнали по стар обичай на почивка в Свети Влас. 

За сегашната политика на Кремъл реакцията в стил гневно изоставено гадже е практика. И да бърникат в историята, преправяйки и подреждайки това, което не им харесва, е нещо, с което очевидно трябва да свикнем.

Положителното поне е, че исторически доказателства за тези неща има достатъчно.

Станете почитател на Класа