Китай предупреди Австралия за "фатален удар за връзките им, ако подкрепи САЩ в нова студена война"

Китай съветва Австралия „да се дистанцира" от САЩ в рамките на засиленото напрежение между азиатския гигант и северноамериканската страна, тъй като участието на Канбера в конфликта може да бъде "изключително опасно" за океанската страна, пише Global Times.


Според официалния китайски вестник, ако администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп тласне света към „нова студена война", това ще принуди Пекин да предприеме мерки за противодействие срещу Вашингтон и неговите съюзници. В този случай подкрепата на Австралия за САЩ може да нанесе "фатален удар върху икономическите връзки между Пекин и Канбера ", която е силно зависима от китайската икономика.


По същия начин Австралия трябва да преразгледа стратегическите си отношения с Вашингтон, който не се колебае да включва китайските компании в своя списък със санкции, подчертава изданието. Ако Австралия не иска да стане жертва на конфронтацията между САЩ. и Китай „тя трябва да поразсъждава дали иска да продължи напред към конфликта", добавя той.


Global Times подчертава, че няма нужда други държави, като Австралия, да се включват в тази "нелепа политическа игра". В тази връзка той описва като примерно отношението на правителството на Индия, което въпреки граничните спорове с Китай показва забележителна предпазливост, когато коментира въпроси, свързани с китайско-американската конфронтация.


Миналия петък Министерството на търговията на САЩ увеличи на 33 броя в списъка си на санкционирани китайски образувания, според две отделни съобщения. Американските власти обвиниха въпросните образувания в съучастие в нарушения на правата на човека и в сътрудничество с китайската отбрана.


От своя страна в неделя китайският външен министър Ван Йи заяви, че Вашингтон води отношения между Китай и Съединените щати на ръба на нова Студена война.


"Някои политически сили в САЩ вземат китайско-американските отношения като заложници, тласкайки нашите две страни до ръба на нова Студена война", каза той по време на пресконференция.


По отношение на изявленията на американските власти, обвиняващи Пекин, че стои зад разпространението на коронавируса по света, Ван насърчи Вашингтон "да спре да губи време и да спре да губи ценни животи".

Станете почитател на Класа