Heise (Германия): Русия успешно използва технология, от която се отказаха американците

Росатом обяви началото на промишлената експлоатация на плаващата атомна електроцентрала ( АЕЦ) «Академик Ломоносов». Идеята за такива атомни централи възникна не само при руснаците, но «Академик Ломоносов» е първият пример за успешно внедряване на технологията, като се вземат предвид възможните заплахи, включително земетресение и цунами, пише немското издание.

 

Heise (Германия): Русия успешно използва технология, от която се отказаха американците

 

«Академик Ломоносов» е внедрена в промишлена експлоатация. Русия планира да създаде цял флот от подобни кораби

Плаващата атомна електроцентрала с дължина 144 m, ширина 30 m и тегло 21 000 тона, работи в продължение на шест месеца в тестов режим. Така приключиха последните проверки. Руският държавен концерн Росатом заяви, че «проектът за изграждане на плаваща атомна електроцентрала е успешно завършен».

 

Heise (Германия): Русия успешно използва технология, от която се отказаха американците

 

70 мВт, генерирани от най-северната атомна електроцентрала, която се обслужва от 70 служители, сега ще може да доставя електроенерния не само за частните домакинства по Северния морски път, но и за промишлените предприятия, занимаващи се с проучване и добив на полезни изкопаеми и енергоносители.

Новата обвивка трябва да предотврати топенето

Два реактора тип ледоразбивачи KЛТ-40C, способни да генерират по 35 мВт всеки, са разположени на носещата повърхност с дължина 144 m и ширина 30 m и не работят с високообогатен уран, а с горивни части със съдържание на 20% уран-235.

 

Heise (Германия): Русия успешно използва технология, от която се отказаха американците

 

Росатом отхвърля съображенията за безопасност на противниците на ядрената енергия, отбелязвайки, че компанията не само спазва всички стандарти за безопасност на МАГАТЕ, но дори е извършил симулация с магнитуд 10 бала с цел да предотврати катастрофа, ако цунамито заплаши да изхвърли «акад. Ломоносов» на брега.

 

 

 

 

Компанията «ОКБМ Африкантов» е разработила обвивката за предотвратяване на изтичане на радиоактивен материал по време на стопяването на активната зона.

Поради тази защитна обвивка атомнита електроцентрала, изграждането на която започна през 2007 г., тя не беше готова през 2010 г., както беше планирано, а едва през 2018 г.

Ръководителят на Росатом Алексей Лихачов нарича плаващата ядрена централа „Академик Ломоносов“, построена в Северодвинск и Санкт Петербург, „повратна точка в развитието на неголемите модулни атомни централи“.

След успешен преход към промишлената експлоатация той планира да изгради флот от плаващи ядрени централи, както и да ги изнася в други страни.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа