Следващият стратегически бомбардировач на Русия вече е в производство

Съобщава се, че руските производители на самолети са започнали сглобяването на бомбардировач от ново поколение, известен с обозначението ПАК ДА.


Пилотската кабина на самолета вече е частично изградена и се очаква цялата машина да бъде готова през следващата година, съобщиха източници от авиационната индустрия на страната.


Обозначението ПАК ДА означава „Перспективен самолетен комплекс за далечна авиация". Програмите ПАК стартираха в Русия от началото на 2010 г. в опит да осигурят на военните съвременен хардуер. Засега е завършена разработката на нов многоцелеви изтребител - изтребителят 5-то поколение Су-57 вече навлезе в етапа на масово производство, а една партида от самолетите вече е в експлоатация.


Въпреки че официално не са публикувани макет на самолета или дори концептуална рисунка, очаква се самолетът да бъде от вида „летящо крило". По принцип той ще прилича донякъде на емблематичния стелт бомбардировач Northrop B-2 Spirit.


Този самолет е необичаен за руските дизайнери на самолети. „В този тип самолети няма нищо твърде сложно, но никога досега не сме го правили. Летящото крило е най-аеродинамично ефективната схема, която минимизира въздушното съпротивление и позволява да се вземе максимално количество гориво на борда.", каза Вадим Лукашевич, независим авиационен експерт.


„Съвременните противовъздушни системи могат да прихващат входящи ракетни бойни глави, които пътуват с 2-3 километра в секунда. Безсмислено е да се прави свръхзвуков бомбардировач - така или иначе ще бъде прихванат. Ето защо новият самолет вероятно ще бъде оборудван със сложно оборудване за електронна война, което обърква радарни и оръжейни системи."


Тези характеристики правят ПАК ДА наследник на емблематичния бомбардировач Ту-95. Самолетът, произхождащ от 50-те години на миналия век, все още остава в експлоатация, изпълнявайки ролята на носител на крилати ракети с голям обсег, способен да нанася удари както по наземни, така и по морски цели.

Станете почитател на Класа