Тръмп: „Когато започне плячкосването, започва стрелбата“

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща решителни действия за потушаване на размириците в Минеаполис, предизвикани от убийството от полицията на невъоръжен чернокож. Той заплаши да се включат военните, ако кметът на града не свърши работата „както трябва".


Ултиматумът дойде рано в петък сутринта от ръката на президента в Twitter, който оцени кмета на Минеаполис, Джейкъб Фрей, като „много слаб и радикално лев кмет", и предупреди, че федералното правителство ще поеме ситуацията, ако местните власти не я овладеят.


„Не издържам да гледам как това се случва в страхотния американски град, Минеаполис. Пълна липса на лидерство", каза Тръмп. „Или много слабият радикално лев кмет, Джейкъб Фрей, ще се задейства и ще постави града под контрол, или аз ще изпратя в Националната гвардия и ще свършим работата правилно."


Националната гвардия на Минесота вече е разположила над 500 войници в Сейнт Пол, Минеаполис и околните общности. В туитър гвардията заяви, че „ключова й цел ще бъде подпомагането на противопожарната служба на Минеаполис", докато тя се бори с пламъците в целия град.


Безредиците отбелязват третия ден на протести и безредици след бруталния арест на Джордж Флойд от полицията. Смъртта на чернокожия и видеото от инцидента, предизвикаха възмущение в цялата страна.

Станете почитател на Класа