Извънредно положение в Джорджия след протестите в Атланта

Губернаторът на щата Джорджия Брайън Кемп обяви извънредно положение в територията на окръг Фултън, за да разреши разполагането на 500 членове на държавната национална гвардия, на фона на бурни протести в град Атланта.


Кемп взе решението по искане на кмета на Атланта Кейша Дънтс и след консултации с отговорните за обществената безопасност и за спешните случаи.


"Войските ще бъдат разположени незабавно, за да подпомагат органите на реда, които работят нонстоп за ограничаване на незаконните дейности и възстановяване на мира", написа губернаторът в своя акаунт в Twitter.


През нощта на петък, граждани повредиха няколко полицейски автомобила в Атланта, възмутени от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд от ръцете на бял полицай, който притиснал врата му с коляно по време на ареста, игнорирайки оплакванията му, че не може да диша. Те подпалиха патрулка, обсадиха централата на CNN, блокирайки входа, разбивайки прозорците, разграбвайки огромното лого в средата и причинявайки щети на други имоти.


Кметът, която също е афроамериканец, осъди актовете на насилие. "Когато изгарят този град, те изгарят нашата общност", каза той на пресконференция. "Те опозоряват нашия град, опозоряват живота на Джордж Флойд и живота на всеки друг човек в тази страна. Ние сме по-добри от това", добави тя.

Станете почитател на Класа