Тръмп потвърди, че САЩ прекратяват отношенията със СЗО

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон "ще прекрати отношенията си със Световната здравна организация, тъй като има твърде тесни връзки с Китай и е манипулирала данните за избухването на пандемията."


"Тъй като не са направили исканите и необходими реформи, от днес ще прекратим отношенията си със СЗО", каза президентът.


Тръмп посочи, че Китай има пълен контрол над СЗО, въпреки че плаща само 40 милиона долара годишно. За сравнение с това, което плащат САЩ са около 450 милиона долара годишно.


По същия начин американският лидер добави, че ще пренасочи средствата, от СЗО към други организации.


Коментарите на президента идват през същата седмица, когато смъртността от коронавирус в САЩ надхвърли 100 000, най-високата смъртност в света.


На 14 април Тръмп обяви, че САЩ ще спрат финансирането на СЗО и обвини организацията в "лошо управление и в прикриване на разпространението на коронавируса".


В средата на май Fox News съобщи, позовавайки се на източници в администрацията на Тръмп, че Белият дом планира частично да възстанови финансирането за СЗО.


Според писмо до генералния директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус, САЩ ще се съгласят да финансират организацията, но само чрез внасяне на същата сума, която плаща Китай.


"Реалността е, че СЗО не успя да получи, проучи и сподели информацията своевременно и прозрачно", подчерта американският президент.


Президентът разкритикува отговора на агенцията на епидемията, като заяви, че "едно от най-опасните и скъпи решения на СЗО бе да се противопостави на ограниченията за пътуване от Китай и други държави".


В отговор на това генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус защити дейността на своята агенция, която, според него, се фокусирала върху „работата за спасяването на живота и ограничаването на пандемията от коронавирус".

Станете почитател на Класа