Експлозивни транскрипти - Кисляк е предупредил Тръмп, че Русиягейт е насочена срещу него

Транскрипти от разговори с руския посланик Сергей Кисляк показват, че съветникът по националната сигурност Майкъл Флин е бранил интересите на САЩ и търсил руска помощ срещу терористите, докато ФБР му е поставяло капан.


Флин и Кисляк разговаряха няколко пъти през декември 2016 г. и януари 2017 г., по време на смяната на президентите. В рамките на дни след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп, ФБР интервюира Флин с намерение - както бе доказано от наскоро публикувани документи - да го хване в лъжлив капан. След като описание на разговора му с Кисляк бе изтекло до "Вашингтон пост", Флин беше обвинен в заблуждаване на Белия дом относно разговорите и притиснат да подаде оставка.


Участниците в изфабрикуваната теория на заговора „Русиягейт", твърдят от години, че Флин е обсъждал облекчаването на санкциите на САЩ срещу Москва.


Действителните преписи на разговорите, оповестени най-после публично в петък от сенатор Чък Грасли (R-Iowa), рисуват драстично различна картина. Те показват, че Флин моли Москва да не играе "танто-за-танто" в играта на ескалация, предизвикана от експулсирането от президента Барак Обама на руски дипломати, което би затруднило новоизбрания президент - и се стреми да работи заедно с Русия " срещу общата заплаха в Близкия изток ", което от контекста е препратка към терористите на Ислямска държава (ИД).


"Не позволявайте на тази администрация да ни затрудни в момента, ок?" казва Флин на Кисляк на 29 декември 2016 г., като моли Русия да не прави отговора си „реципрочен". Той не иска да се създава ситуация, в която „всеки трябва да върви напред-назад и всеки трябва да бъде коравият човек тук, нали знаете?"


„Не ни е нужно това в момента", казва Флин. „Нуждаем се от хладни глави, за да надделеем и ъъъ, и трябва да сме много стабилни в това, което ще правим, защото имаме абсолютно обща ъъъ. заплаха в Близкия изток в момента. "


Два дни по-късно, на 31 декември, Кисляк уведомява Флин, че „разговорът им е взет предвид в Москва". Всъщност президентът Владимир Путин реши да не отмъщава, като каза, че не иска да съсипе празниците за американските дипломати и техните семейства.


Флин нарече това решение „разумно". След това Кисляк каза нещо, което ще се окаже пророческо - че Русия преценява, че тези действия на администрацията на Обама са насочени не само срещу Москва, а срещу Тръмп.

 

„И просто исках да ви кажа, че установихме, че тези действия са насочени не само срещу Русия, но и срещу избрания президент... и с всичките си права да отговорим решихме да не действаме сега, защото тези хора са недоволни от загубата на изборите и това е много жалко ", каза посланикът.


Събитията, които се последваха, доказаха правотата на Кисляк. Претекстът ФБР и Министерство на правосъдието да тръгнат след Флин беше, че той уж е нарушил закона Логан - архаичен закон, забраняващ на обикновените американци да провеждат външна политика, но който така или иначе не се отнасяше за него като постъпващ президентски съветник. Всъщност това, което показват преписите, е, че напускащата администрация се стреми да саботира идващата.


На 4 януари 2017 г. агентът на ФБР Питър Строк - който по-рано се беше заклел да „спре избирането на Тръмп" в смс с неговата колежка и любовница Лиза Пейдж - неправилно разпоредил разследването на Флин да остане открито. На следващия ден шефът на ФБР Джеймс Коми отиде в Белия дом и обсъди лично разследването на Флин с Обама. На същия ден, 5 януари, шефът на президента изпрати искане до НСА да „демаскира Флин". Всичко това беше разкрито само преди месец, в документите, представени като доказателство в защита на Флин в процеса срещу него.


Русия в крайна сметка си отмъсти едва през юли 2017 г., когато конгресът с републиканско мнозинство надви Тръмп и прие законопроект за токсични санкции, основан изцяло на необосновани претенции на „Русиягейт" за вмешателство в президентските избори. Точно както Флин се страхуваше, това предизвика верига от "изгонване и затваряне", които оставиха двете страни в недостиг на дипломатически персонал - и отсече всички пътища за по-нататъшно сътрудничество срещу ИД, за мир в Сирия или за нещо друго.

Станете почитател на Класа