Китай: Ние сме рамо до рамо с Русия, мирът и справедливостта на Земята са гарантирани и защитени

Какво каза тези дни Ван И …

 

Мнението на Китай за ситуацията в света бе изразено от външния министър на страната Ван И, който говори в Пекин на пресконференция за „дипломатическите и външните връзки на КНР“.

 

 

Китай: Ние сме рамо до рамо с Русия, мирът и справедливостта на Земята са гарантирани и защитени

 

 

Изказването му бе вдъхновено от политиката на САЩ, които се опитват да дискредитират Китай чрез политически манипулации около коронавируса:

„Политиката на „дискредитация на съседа “ще доведе само до собственото поражение на авторите й“.

«Не можем да се откажем от задълженията си да защитаваме суверенитета, териториалната цялост и законното право на развитие, да поддържаме авторитета и достойнството, заслужени от китайския народ, който премина през толкова трудни изпитания», каза Ван И.

 

 

 

 

Той обвини политическите кръгове в САЩ, че се опитват да «вземат китайско-американските отношения за заложник, за да развихрят «нова студена война». Дипломатът призова Вашингтон да намери «начин за мирно и взаимноизгодно съжителство между държави с различни социални и културни традиции».

Имайки предвид коронавируса и политиката на САЩ като цяло, Ван И каза:

„Поставянето на себе си над всички останали, прехвърлянето на вината върху друг — такъв подход не само не помага при решаването на собствените проблеми, но и накърнява законните интереси на другите“.

Спирайки се конкретно върху съдебните дела на Съединените щати срещу Китай и исканията за трилиони обезщетения за коронавируса, Ван И отбеляза, че те „нямат фактическа или правна основа“, противоречат на международното право и здравия разум.

И Китай, и светът вече са различни, а не тези, които бяха преди сто години, допълни китайският дипломат.

„Не трябва да си създавате илюзии за себе си, опитвайки се да нарушите суверенитета и достойнството на Китай, да се възползвате от плодовете на упорития труд на китайския народ“, добави той, намеквайки за неотдавнашното, според историческите стандарти, китайско полуколониално минало.

Предупреждавайки Съединените щати да не провокират Китай в Тайван («въздържайте се от всеки опит за преминаване на опасната линия») и да не мътят водата в Хонконг, където е време за възстановяване на реда, Ван И каза, че мирът между Русия и Китай ще гарантира мира и стабилността на планетата.

Двете страни, посочи китайският министър, на фона на «неоснователните атаки и клевети», «събрани в неразрушима крепост» и «демонстрираха високо ниво на стратегическо взаимодействие».

«Когато Китай и Русия застанат заедно рамо до рамо, мирът и стабилността на планетата ще бъдат напълно гарантирани и международната справедливост ще бъде надеждно защитена», каза Ван И.

Спирайки се върху отношенията с Европа, китайският външен министър предложи на ЕС да развие с неговата страна „цялостно стратегическо партньорство, а не да участва в политическо и идеологическо съперничество“. Тъй като, според него, тези контакти „са насочени към двустранна изгода, в която няма победител или губещ“.

Той призова европейците да се „освободят от идеологическите различия“ и да не измерват всичко „по своя аршин“, както те обичат да правят.

Ван И също изрази убеждението, че всички държави трябва да «обсъждат съвместно актуалните въпроси, без да дават окончателната дума само на отделни държави».

Той подчерта, че Китай «в никакъв случай не претендира да доминира», а «който постоянно се опитва да постави етикета на хегемон върху Китай, той самият е глашатай на хегемонията».

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа