Дали САЩ ще се само-застрелят при налагането на санкции над Хонконг?

Въпреки че оттеглянето на преференциалното третиране на Хонконг може да се окаже катастрофално за финансовата система на града, този ход може също да причини стрелба в гръб към самите САЩ и дори да стане предизвикателство към стабилността на долара, информира Boom Bust.


В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще прекрати специалните търговски отношения с Хонконг и ще наложи санкции на китайските служители, които подкрепят последния закон за националната сигурност.


За бившата британска колония този ход може да означава, че ще стане обект на американските мита за Китай и ще доведе до смъртта на града като един от основните световни финансови центрове.


„Най-важното е, че има безплатна обмяна на хонконгски долари за щатски долари, така че ако САЩ се стремят да ограничат достъпа на хонконгските парични власти до щатския долар, това всъщност е крайният, ядрен вариант на масата", отбеляза водещия на Boom Bust Кристи Ай.


Въпреки това, забраната на Хонконг за клиринг на американски долари е „меч с две остриета", който може значително да навреди на интересите на Вашингтон. Градът ще трябва да потърси алтернатива на зелената валута и да се обърне към еврото или юана (официално известен като renminbi, съкратено RMB).


„Последното нещо, което САЩ биха искали в момента, е RMB да придобие още по-голяма глобална известност", добави водещият.

Станете почитател на Класа