Русофобията в САЩ вече е патология

Не стана ли русофобията патологична в някои сегменти от американската политическа класа и пресата? Този въприс си задава се правнучката на Хрушчов, която живее в САЩ. Когато Западът обвинява Русия в подкопаване на демокрацията, Кремъл винаги може да каже, че не той е създал расизма и неравенството в САЩ.

 

Русофобията в САЩ вече е патология

 

На 21 май Държавният департамент на САЩ обяви конкурс за безвъзмездна помощ в размер на 250 хил. долара за „Идентифициране на руската дезинформация в сектора на здравеопазването“.

Руското посолство във Вашингтон веднага отговори, че Америка е демонстрирала „истинските си намерения … по време на тежката глобална пандемия“.

Трудно ми е да не си задам въпроса дали русофобията не е станала патологична в някои сегменти от американската политическа класа и пресата.

 

 

 

 

Държавният департамент на САЩ предупреди през април, че Русия, заедно с Китай и Иран, са засилили кампанията си за дезинформация в разгара на кризата на Ковид-19. Факт е обаче, че откакто се проведоха президентските избори през 2016 г., водещата преса и Демократическата партия непрекъснато чупят ръце по повод Русия, често поддавайки се на чиста истерия.

New York Times, подобно на много други водещи медии, се занимава с формирането на общественото мнение. Както Уолтър Липман (задължително се изучава в американските журналистически училища) отбеляза преди почти 100 години, някой трябва да каже на „недоумяващото стадо“ какво точно трябва да мисли.

Когато Западът обвинява Русия в подкопаване на демокрацията, Кремъл винаги може да каже, че не той е създал проблемите в тези държави с расизма и неравенството.

Неотдавнашна публикация на New York Times, озаглавена „Дългата война на Путин с американската наука“, съобщава, че „дезинформационният блицкриг на Кремъл съвпада с намаляването на процента на ваксинации сред децата в Съединените щати, както и с увеличаването на морбилите, болест, която някога считаха за изчезнала.»

Вие сериозно ли?

Теориите на конспирацията относно ваксините са основен американски политически дискурс от десетилетия.

Целият свят — най-вече с ужас — гледа тромавата, безпомощна борба на Тръмп с този вирус.

Няма смисъл Путин и Русия да се опитват да го дискредитират.

Той и Америка като цяло се дискредитират сами.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа