Роскосмос похвали SpaceX, и обеща „интересен отговор“

Изстрелването на Crew Dragon получи благоприятен отзив от космическата агенция на Русия, която заяви, че наличието на две МКС-съвместими превозни средства ще бъде само от полза за екипажите, работещи там. Но Русия няма да седи със скръстени ръце, заявиха от агенцията.


Владимир Устименко, говорител на Роскосмос, туитира: „Това, което се случи, трябваше да се е случило отдавна. Сега не само руснаци, но и американци могат да летят до МКС. Това е чудесно!"


Изградена от корпорацията SpaceX на Илон Мъск, капсулата Crew Dragon напусна Земята на върха на ракетата Falcon 9, като за първи път от 2011 г. НАСА изпрати астронавтите си в космоса на американски космически кораб и за първи път в историята частна компания е изпратила хора в космоса.


Въпреки че Вашингтон и Москва преплитат рога по редица въпроси, за официалния представител на Роскосмос има достатъчно причини да празнува.


Устименко обясни, че е важно да има алтернативни ракети, способни да пренасят екипажи и товари до Международната космическа станция (МКС).


„Всичко може да се случи в космоса, така че трябва да има поне две орбитални транспортни системи, способни да поддържат присъствието на екипажи от няколко държави на борда на МКС", пише той.


Роскосмос не отговори на забележките на мениджъра на кампанията на президента на САЩ Доналд Тръмп през 2020 г. Брад Парскале, който добави политически привкус към старта, заявявайки, че е важно САЩ да не разчитат на Русия в това отношение.


Самият Мъск не можа да устои на изкушението, като внимателно подразни шефа на „Роскосмос" Дмитрий Рогозин, малко след като Falcon 9 излетя.


"Батутът работи", написа той на Рогозин, който през 2014 г. се пошегува, че „САЩ трябва да са готови да изпратят астронавти на орбита, използвайки гимнастически съоръжения, ако някога санкционират космическата индустрия на Русия."


Независимо от това, говорителят на Роскосмос каза, че агенцията му няма просто да седи и да гледа: „Тази година ще изпробваме две нови ракети и през следващата година ще възобновим нашата лунна програма. Ще бъде интересно! " обеща той.

Станете почитател на Класа