Руското отразяване на протестите в САЩ: Съжаляваме Америка, светът не се върти около вас

Много американски врачки и пророци разказват на своите последователи, читатели, слушатели и зрители, че руската преса изобилства и експлоатира настоящото насилие в САЩ. Това никак не е вярно.


През последните няколко дни, докато бушуват бунтове в цяла Америка, много изтъкнати личности достигнаха до вече обичайната идея „Русия е виновна".


Диапазонът е от такива, които твърдят, че руските новинарски репортери, отразяващи събитията, всъщност ги оркестрират, до други, които твърдят, че всичко това е подъл Кремълски заговор, или „операция на руското разузнаване".


Сякаш самият Путин е заповядал на белия американски полицай в Минеаполис Дерек Шовин да задуши афро-американеца Джордж Флойд до смърт посред бял ден.


Други твърдят, че „руският президент се е надявал на събития като тези", когато подкрепил кандидатурата на Доналд Тръмп за президент през 2016 г. Точно както случилото се във Фъргюсън (Майкъл Браун) през 2014 г. било желанието на Путин, когато той бил приятелски настроен към Барак Обама. Всъщност по тази логика бунтовете в Лос Анджелис през 1992 г. (Родни Кинг) са били вдъхновени от високото уважение на Путин към Бил Клинтън.


Сева Гуницки, академик, базиран в Канада, вероятно го е казал най-добре, „Русия всъщност вече не е локация, а психологически механизъм за справяне".


Другото странно внушение е идеята, че Путин се "усмихва", "смее се" или "е щастлив" от разпадането на реда в САЩ, поради което руските медии веднага отиват в града за отразяване на събитието.


Полезно да разберем дали руските медии наистина дават широко отразяване на протестите в САЩ.


Федералният телевизионен канал Русия-1, в неделя вечер, не спести ударите си. "Ако нещо подобно се беше случило в Русия, щяха да ни ударят нови санкции и американците щяха да свикат спешна сесия на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации, за да обсъдят положението с правата на човека в Русия", заяви водещият Дмитрий Кисельов. Последвалият репортаж беше кратък и балансиран.


„Комерсант", независим всекидневник, дори не спомена американската криза в основните си заглавия. Вместо това отразяването бе затрупано в секцията „Световни новини" с акцент върху това как „Америка започва да се уморява от безредици".


Най-продаваният руски вестник Московский комсомолец отново пренебрегна американската история на своята начална страница. По-нататък в интервю с Валери Гарбузов, руски учен, фокусиран върху Северна Америка, той каза, че „престъпността, наркоманиите и алкохолизмът" силно влияят на черната общност в САЩ и американската държава се опитва да реши този проблем от десетилетия. А афроамериканците мразят Тръмп с всички фибри на душите им заради репутацията му на расист".


В РИА Новости, една от основните държавни информационни организации, събитията бяха отразени от ъгъла колко в САЩ обвиняват Русия. Виктор Мараховски заяви „Загубата на глобално политическо и икономическо, а може би и властово лидерство кара американците да обвиняват външни сили за домашните си проблеми."


Прокремълският таблоид „Комсомолская правда" спомена безредиците в САЩ доста надолу и подчерта, че „Тръмп се е скрил в бункер от американския Майдан". Следва новината „Сюзън Райс, бивш съветник по националната сигурност на Барак Обама, заяви, че Москва стои зад безредиците. Ако ситуацията не се стабилизира, идеята, изразена от Райс, може да бъде възприета от всички, които се възползват от картата Русия в предстоящите президентски избори. И Тръмп, за да спаси имиджа си, ще бъде принуден да демонстрира твърда линия към Москва (поне на думи)."


Отново доста разумни неща. Факт е, че руснаците не са силно заинтересовани от вътрешните работи на САЩ. Те имат достатъчно свои проблеми и техните медии не се радват на сегашните трудности в Америка.


За съжаление много американци наистина вярват, че планетата е насочена към тяхната страна. Това не е така и те трябва да преодолеят това си убеждение.

Станете почитател на Класа