Руският посланик поиска извинение от сръбски вестник

Сръбският вестник "Блиц" трябва да се извини за обвиненията срещу "Россотрудничество", заяви руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко.

Говорим за статията „Путин назначава Примаков да раздели Сърбия и ЕС“. Ботсан-Харченко каза, че е „много неприятно изненадан от статията“, в която „нивото на обоснованост на редица твърдения не съответства на принципите на честната журналистика“. Подчертава се, че „клеветническите изявления, свързани с руската политика спрямо Сърбия, нямат връзка с реалността“.

Ботсан-Харченко припомни, че държавният глава на Русия Владимир Путин заяви уважение към курса на Сърбия за членство в ЕС, съобщава ТАСС .

Посланикът отбеляза, че „твърденията, че агенцията „Россотрудничество“, както се твърди, „използва пари за финансиране на демонстрации в страни по света, където руските интереси са застрашени, са неоснователни “.

Ботсан-Харченко обясни, че "изчерпателни данни", включително "финансови дейности", могат да бъдат намерени на уебсайта на самото Rossotrudnichestvo.

Според посланика „невярната информация“, публикувана от изданието, „хвърля сянка върху отношенията“ между Русия и Сърбия. Очакват от БЛИЦ "официален отказ със съответно извинение". Ботсан-Харченко покани вестника да публикува изцяло писмото му „в съответствие с международно признатите принципи на журналистическата етика“.

Припомняме, че неправителствената организация Руската хуманитарна мисия работи в Сърбия, нейният генерален директор е депутатът от Държавната дума Евгений Примаков, който може да оглави "Россотрудничество". Настоящият ръководител на ведомството Елеонора Митрофанова ще работи като специален посланик в руското външно министерство на 11 юни.

През май руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор със сръбския си колега Александър Вучич. Вучич  благодари на Путин за помощта му в борбата с коронавируса.

 

Превод: Поглед.инфо

Станете почитател на Класа